Поискаха изключване на Беларус от всички спортни турнири


Н. Гавазов

Европейският парламент призовава Съвета на Европейския съюз да изключи Беларус от международни спортни състезания.

Това се казва в проекторезолюцията, посветена на скандалната ситуация с отклоняването на самолета на Ryanair към  Минск.

Евродепутатите призоваха за нов пакет санкции срещу Беларус, който предвижда изключване на страната от международни спортни организации, включително Международния олимпийски комитет и спиране на участието на националните отбори на страната в Европейските и Световните първенства по всички спортове дисциплини, включително Олимпийските игри в Токио, както и всякакви международни клубни турнири и събития.

Документът има препоръчителен характер и не е задължителен за изпълнение.

По-рано Беларус вече загуби домакинството на Световното първенство по хокей на лед, Световното по петобой, както и Европейското отборно първенство по тенис на маса.

Напомняме, че на 23 май самолет на Ryanair по пътя си от Атина до Вилнюс бе принуден да кацне в Минск. На борда се намираше бившият главен редактор на най-големия опозиционен беларуски телеграмен канал NEXTA Роман Протасевич. Той беше задържан от силите за сигурност, което предизвика голям международен скандал.

234