CAS отстрани руски шампиони заради допинг


Н. Гавазов

Спортният арбитражен съд (CAS) се произнесе по делата на редица руски спортисти, включително златни  медалисти от Олимпийските игри.

CAS призна Наталия Антюх и Андрей Силнов за виновни за нарушаване на антидопинговите правила и ги наказа за четири години. Периодът на тяхната дисквалификация започва незабавно.

Антюх спечели злато на 400 метра с препятствия на Олимпийските игри в Лондон 2012. Силнов спечели злато в скока на височина на игрите в Пекин през 2008 г.

В допълнение към Антюх и Силнов, CAS отстрани Елена Соболева, сребърна медалистка на Световното първенство на 1500 метра на закрито през 2006 г., за осем години, като отмени резултатите и за 2011-16. Съдът не посочи причините за присъдата по делото Соболева.

Оксана Кондратева, сребърната медалистка от Универсиадата през 2013 г., получи четиригодишна забрана.

В същото време CAS намали дисквалификациите на четирима руски състезатели, включително състезателите по скокове на височина Иван Ухов и Светлана Школина. Четиригодишните им забрани бяха намалени на две години и девет месеца. Ухова и Школина няма да могат да участват на Олимпиадата през 2020 г. в Токио.

255