НБА няма да намалява заплатите на играчите


Н. Гавазов

Баскетболистите от НБА ще получат пълни зпалати на 15 април, съобщава ESPN. Според източника, Лигата все още не е започнала да намалява заплатите на играчите поради пандемията от  коронавируса.

НБА и Асоциацията на играчите преговарят за намаляване на заплатите от няколко седмици поради спирането на сезона. Страните обсъждат възможността за задържане на процент по плащанията от 1 май.

Напомняме, че според колективния договор между играчите и НБА, Лигата може да удържи само 1.08 процента от годишната заплата за всеки отменен мач поради форс-мажорни обстоятелства.

По-рано НБА предложи да намали заплатата на играчите с 50 процента от 15 април поради пандемията с  COVID-19. Лигата обсъди и възможността евентуално да се запазят 25 процента от заплатите на баскетболистите, ако редовният сезон бъде отменен. Поради спирането на първенството,  НБА намали заплатите на ръководителите на лигата с 20 процента.

Редовният сезон на НБА бе спрян за неопределено време през март, след като центърът на Юта Руди Губер даде положителен тест за коронавируса COVID-19. След това баскетболистът даде 500 000 долара във фонд за борба с коронавируса. Примерът му бе последван от десетки негови колеги, а всички клубове от НБА подеха благотворителни кампании.

149