Русия може да проведе своя Олимпиада


Н. Гавазов

Председателят на Съвета на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко заяви, че страната може да проведе собствена Олимпиада в отговор на решението на ВАДА да изхвърли Русия от световния спорт заради допинг скандала.

Напомняме, че ВАДА лиши Русия от право на провеждане на международни турнири, а също така забрани на руски спортисти да се състезават на Олимпийски игри и Световни първенства под флага на родината. До това решение се стигна след като станаха известни факти и доказателства за системна употреба на допинг от страна на руските спортисти, както и активната държавна политика в това отношение.

Вместо да си посипят главата с пепел и да се отнесат отговорно и с разбиране към санкцията, тези дни редица руски политици обвиниха ВАДА в заговор срещу Русия, а медиите в страната активно тиражират версията за международен и англосаксонски заговор, целящ да унищожи руския спорт. Очевидно е, че режимът на Путин по всякакъв начин се опитва да манипулира обществеността и да прехвърли проблема там, където той не съществува.

Третият човек в държавата не прави изключение от общата истерия.

"Това решение само показва колко голяма е кризата на институциите в световния спорт. Нашият отговор на удара може да стане в организирането и провеждането на свои Игри. Всички руски спортисти знаят химна на страната си и ние не искаме да участваме на международни състезания под неутрален флаг. Аз считам, че Русия има потенциал да проведе своя Олимпиада", заяви Матвиенко.

169