Пореден допинг-скандал в руския спорт


Н. Гавазов

Руската фигуристка Александра Кошевая бе дисквалифицирана за две години за нарушаване на антидопинговите правила. Това беше съобщено на официалния уебсайт на Международния кънки съюз (ISU).

Нарушаването на правилата е регистрирано по време на Универсиадата в Красноярск. Срокът за дисквалификацията  на 19-годишната  спортистка  се брои от 7 март 2019 г.

Руската федерация по фигурно пързаляне (FFKKR) трябва да възстанови на ISU разходите за разследването и разходите на лабораторията за допинг тестове.

Кошевая в двойка с Дмитрий Бушланов спечели бронзовия медал на Универсиадата в конкуренцията на спортни двойки. Правилата на Международната университетска федерация по спорт (FISU) предвиждат анулиране на резултатите в случай на нарушаване на антидопинговите правила.

Напомняме, че употребата на допинг придоби огромни мащаби в руския спорт, след като през последните години гръмнаха няколко големи скандала, включително стана ясно, че Русия е превърнала употребата на допинг в спорта в държавна политика.

Само преди няколко дни в употреба на допинг бяха хванати лекоатлетите Роман Малеев и Андрей Лещенко, а тежкоатлетите Даря Таранишина и Павел Турий бяха наказани за четири години за употреба на допинг. В края на миналия месец пък руската биатлонистка Маргарита Василева бе дисквалифицирана за 18 месеца за това, че три пъти се е укрила от допинг-офицерите. Тя се закани да обжалва наказанието в Спортния арбитражен съд и съответно руската пропаганда надълго и нашироко облъчваше с информацията, че рускинята несправедливо е наказана и е част от заговор. През уикенда обаче се разбра, че Василева се е отказала от обжалването по съвет на адвокатите си.

159