УЕФА решава за ШЛ през декември, намаляват шансовете на България за групите


Н. Гавазов

УЕФА ще заседава през декември, за да приеме новия формат на Шампионска лига. Както е известно, в началото на февруари водещите английски клубове - Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Челси, Арсенал, Ливърпул и Тотнъм, а също така и американският милиардер Стивън Рос проведоха преговори за създаване на Европейска Суперлига, която да е алтернатива на Шампионска лига.

Със сигурност излизането на английските отбори от престижния евротурнир ще доведе до огромен спад в приходите на турнира и до няколко години ще повлече след себе си напускането и на други големи клубове, в частност, става дума за Байерн Мюнхен, Интер и Милан.

Изглежда, че подобен вариант е стреснал чиновниците в УЕФА, които решиха да обсъдят някои промени в турнира. Основната промяна ще е свързана с намаляването на отборите от груповата фаза на турнира от 32 на 16 тима.

Решението за промените ще стане по време на декемврийската сесия на УЕФА в швейцарския град Нион. Според запознати със ситуацията, ще бъде увеличен броят на представителите от големите първенства, но и повече тимове от топ шампионатите ще участват в квалификациите. Броят на отборите от страните, които сега изпращат по един представител в турнира няма да се увеличава, но и силно ще намалеят шансовете им за попадане в груповата фаза на турнира. Така ще се избегне участието на тимовете-туристи, които не само, че не носят приходи на УЕФА с участието си в Шампионска лига, но и записват резултати, които не подхождат на нивото на турнира.

 

190