ВВС: Второто раждане на немския футбол


Н. Гавазов

Няколко часа преди финала британските средства за масова информация решиха да обърнат внимание върху младежкия футбол в Германия. Медиите се заинтересуваха от въпроса, по какъв начин в Бундеслигата се появиха толкова млади играчи. ВВС пусна снощи материал под заглавие "Второто раждане на немския футбол", а The Guardian разказа за системата, която разработи Футболния съюз на Германия (ФСГ)след неуспеха на националния отбор на Евро 2000.

Ето и цитати от статиите:

"ФСГ с гордост говори за това, че 26 играчи на Борусия и Байерн са възпитаници на немската футболна школа и могат да играят за Бундестима. Повече от половината от тези футболисти преминаха през програмата за развитие на таланти на ФСГ, която бе разработена през 2003 година с цел да се намерят прохождащи надежди и млади играчи, които да бъдат научени на тактика и техническо майсторство в най-млада възраст. Инициативата на ФСГ намери приложение в 366 центъра в цяла Германия, а в рамката на тази програма бяха включени около хиляда треньора, притежаващи лицензи от УЕФА категория В. Те отговаряха за търсенето и обучението на деца от 8-годишна възраст", се казва в материала.

Германия живеят 80 милиона човека, но никой не търсеше талантливи играчи. Сега вече покрай нас не може да мине нито един талант", заяви спортният директор на ФСГ Робин Дут.

 

147