ПСЖ ще премине и през Хирона


Н. Гавазов

ПСЖ - Хирона

Стадион: "Парк де Пренс", Париж

Дата: 18.09.2024 г.

Час: 22:00

Съдия: Даниел Зииберт (Германия)

Пари Сен Жермен започва своята кампания в Шампионска лига 2024-25срещу дебютантите в турнира Жирона на Парк де Пренс в сряда вечер.

Докато ПСЖ спечели шеста титла в Лига 1 през последните седем сезона, техните испански съперници изненадаха мнозина, като завършиха трети в Ла Лига в предишната кампания.

Пари Сен Жермен е единственият отбор от Лига 1, който може да се похвали със 100% рекорд след четири мача, след като записа победи над Льо Харв, Монпелие и Лил с обрат за победа с 3-1 у дома срещу Брест в събота.

Момчетата на Луис Енрике изостанаха точно преди половин час, когато Ромен Дел Кастило реализира от дузпа, но парижани храбро се пребориха с Фабиан Руис, който вкара мрежата между двата гола на Усман Дембеле, за да гарантират, че стигнаха до максимален брой точки.

Вече може да се похвали с впечатляващата +13 голова разлика във френския първенство и разбираемо в добро настроение след положителното начало на новия сезон, ПСЖ се подготвя за натоварен график от шест мача в рамките на 19-дневен период във всички състезания , включително първите им два мача в Шампионска лига срещу Хирона и Арсенал.

Шампионска лига е свещеният граал за катарските собственици на ПСЖ, откакто те поеха управлението през 2011 г., но най-престижният европейски трофей в клубния футбол болезнено им се изплъзна - загубата на финала 2019-20 от Байерн Мюнхен е най-близката възможност към славата.

ПСЖ ще се стреми да направи силен старт в наскоро разширената Шампионска лига и ще бъде уверен в успеха срещу Хирона, тъй като се насочва към срещата в сряда, след като загуби само един от последните си 36 домакински мача в надпреварата от началото на 2012 г. 13 - поражение с 2-1 от Манчестър Юнайтед през октомври 2020 г.

След като се насладиха на историческа кампания 2023-24 в Ла Лига, Хирона направи смесен старт на новия сезон, спечелвайки седем точки, като спечели две, направи едно равенство и загуби два от първите си пет мача.

Каталунците се възстановиха от бавното начало, за да победят Осасуна и Севиля с общ резултат 6-0, но не можаха да продължат от мястото, откъдето спряха след международната пауза, тъй като катастрофираха с 4:1 срещу регионалния съперник Барселона в неделя.

Головете на Ламине Ямал (2), Дани Олмо и Педри поставиха необуздания екип на Барса твърдо в контрола на събитията на "Естади Монтиливи", преди ветеранът нападател Кристиан Стуани да отбележи утешителен гол 10 минути преди края.

След като претърпя най-тежкото домакинско поражение от пристигането си като старши треньор през 2021 г., Мичел ще се стреми да гарантира, че играчите му няма да се отвлекат от този резултат и ще могат да се мотивират за първия в историята мач на Хирона от Шампионска лига в сряда.

Хирона може да се смята за един от аутсайдерите в новата Шампионска лига този сезон, но те могат да се вдъхновят от факта, че последните три испански дебютанти в надпреварата се класираха за плейофите (Виляреал през 2005-06 г., Севиля през 2007-08 и Малага 2012-13).

Триото на ПСЖ Гонкало Рамос (глезен), Преснел Кимпембе (Ахил) и Лукас Ернандес (ACL) продължават да отсъстват дълго време поради контузия, докато първият избор на вратар Джанлуиджи Донарума също е изключен поради проблем с бедрото, възникнал при победата над Брест, така че лятното попълнение Матвей Сафонов е на линия да направи своя дебют за клуба.

Дуото в полузащитата Уорън Заир-Емери (прасец) и Витиня (глезен) – които и двамата пропуснаха победата над Брест – са съмнителни и ще бъдат оценени преди началото, което означава, че Лий Канг-ин , Фабиан Руис и Жоао Невес могат да запазят местата си в център-халф.

Що се отнася до Хирона, Рикард Артеро (глезен) и Джастин (рамо) остават извън терена заради контузии, докато Янгел Ерера пропусна поражението срещу Барселона поради проблем с адуктора и е под въпрос за мача.

Ориол Ромеу нямаше право да се изправи срещу клуба-майка си Барса последния път, но той е на разположение да се завърне срещу ПСЖ и вероятно ще започне в полузащита от трима играчи заедно с Иван Мартин и 19-годишния Джон Солис , с Дони ван де Беек веднъж отново осигуряваше покритие на резервната скамейка.

Абел Руис е настроен да продължи като централен нападател пред другото ново попълнение Боян Миовски и Стуани, докато Порту , Браян Гил , Виктор Циганков и Арнаут Данжума могат да се борят за титуляри по фланговете.

Четири френски отбора вече се опитаха и не успяха да надделеят над жадния за голове отбор на ПСЖ, който направи силен старт на новия сезон и ще бъде смятан за твърд фаворит за максимален брой точки в сряда.

И двата тима влизат в този мач на фона на контрастиращи вътрешни резултати и имайки предвид това - заедно с атакуващото качество, което ПСЖ притежава - ние подкрепяме домакините да надделеят противниците си по пътя към удобна победа.

Прогноза: ПСЖ – Хирона 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <

Стартови състави

Хирона (Мичел)
 
Газанига
   
Франсис
Лопес
Блинд
Гутиерес
Мартин
Ромео
Солис
Циганков
Руис
Данжума
Невеш
Руис
Лий
Мендес
Пачо
Маркиньос
Хакими
   
Сафонов
 
ПСЖ (Луис Енрике)

Прогноза: ПСЖ - Хирона 2:1

35