УЕФА подгони Легия заради банер за Варшавското въстание


Н. Гавазов

УЕФА откри дисциплинарно производство по отношение на Легия заради банер на феновете на отбора преди началото на домашния мач-реванш с Астана от третия квалификационен кръг в Шампионска лига. При това поляците са заплашени със сериозна глоба, тъй като по-рано УЕФА вече глоби клуба за нарушение на феновете.

В мача с Астана привържениците на Легия издигнаха банер в памет на загиналите във Варшавското въстание. На банера немски войник държи пистолет в главата на момче на фона на полското знаем и цифрата 1944.

"По време на Варшавското въстание немците убиха 160 000 човека. Хиляди от тях са деца", гласи надписът.

Варшавското въстание срещу хитлеристките окупатори избухва на 1август и продължава 68 дни. То е организирано от полското правителство в изгнание и за краткото си съществуване на практика възстановява полската държава - въведени са дори пощенски клонове. Въстанието е потушено от многобройната немска армия, а спорен остава моментът, че Сталин издава заповед Червената армия, която се намира в подстъпите на Варшава и е много повече от тази на немците, да остане на място и да изчака немците да потушат въстанието. Нещо повече, руската ПВО пречат на американски и британски самолети да снабдяват въстаниците от въздуха, дори са свалени самолети на съюзническите войски.

Около 200 000 цивилни жители на Варшава загиват във въстанието.

 

113