Станаха известни причините за изгонване на журналиста от хотела


Н. Гавазов

Станаха известни причините за изгонването на бразилския спортен журналист Джамил Чад от хотела. Както е известно, тези дни малък скандал помрачи обстановката около Мондиал 2018, след като се разбра че охраната на хотел на ФИФА в Москва е изгонила представителя на медиите. Бразилецът съобщи за инцидента в акаунта си в Туитър, а негови колеги побързаха да разпространят новината. 

По-късно управата на хотела прие обратно Чад и се извини за поведението си, уточнявайки, че е станало недоразумение.

Някои представители на медиите веднага заподозряха в това държавната власт на Русия, заради критичните материали на бразилеца от страната-домакин на Мондиал 2018 – журналистът споделяше с читателите не само лъскавия образ на Русия, който пропагандата на Владимир Путин по всякакъв начин показва на света, но и другата страна от живота в държавата – ширещата се бедност, намаляваща средна класа, лоша инфраструктура извън градовете и зоните за провеждане на Световното първенство, бездомни хора и просяци, цензурата на властите и контролът върху медиите.

Оказа се, че причината за изгонването на журналиста е споделена информация за живота на емира на Катар Ал Тани.

Чад е обядвал в ресторанта на хотела, когато там е пристигнал Ал Тани. Малко по-късно емирът напуснал заведението без да си плати сметката и сервитьорката донесла касовия бон на бразилеца, помолвайки да плати сумата на бона от 80 евро. Журналистът засне това и го публикува в акаунта си в Туитър, което всъщност е разгневило управата на хотела.  

"Казаха, че трябва да го изгонят, защото е нарушил правата на неприкосновеност на личния живот. Сервитьорката е уволнена, защото е дала повод това да се случи", заяви източник от хотела, който пожела да остане анонимен.

Напомняме, че журналистът бе върнат обратно в хотела, след скандалът се разгоря и стана обществено достояние.

Чад обаче не спря до тук, а написа в акаунта си след този случай: "Почувствах какво ще бъде Световното в Катар по отношение на свободата!".

408