ФИФА отложи разгласяването на доклада за Катар 2022


Н. Гавазов

ФИФА ще обяви за резултатите от разследването на евентуалната покупка на гласове при избора на страната-домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година не тази седмица, а едва през есента на 2014 година. Предполага се, че това ще се случи през септември или октомври.

Както е известно, независима комисия проведе разследване на процедурата за избор на организатор на Мондиал 2022 и вчера предаде всички документи и резултатите от разследването на изпълкома на ФИФА. По-рано се съобщаваше, че изводите ще бъдат огласени преди старта на Световното първенство в Бразилия, което ще започне на 12 юни.

Тази вечер обаче стана ясно, че огласяването ще се отложи за есента, като една от причините е да се проучи и докладът на независимия американски юрист Майкъл Гарсия, който трябва да бъде готов до края на месец юли.

По-рано световната преса съобщи, че бившият член на изпълкома на ФИФА Мохамед бин Хамам е подкупил високопоставени футболни чиновници, които е трябвало да гласуват домакинството на Мондиал 2022 да бъде дадено на Катар.

От Световната организация заявиха, че ако фактите за корупция бъдат доказани на 100%, тогава ще има нова процедура за гласуване.

 

100