Любо Пенев официално застана начело на националния отбор


В. Мухарски

Любослав Пенев вече официално е новият национален селекционер на българския отбор по футбол, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това обяви президентът на БФС Борислав Михайлов на официална пресконференция. Преди час приключи заседанието на Изпълкома на БФС, на което е било гласувано единодушно доскорошният треньор на Литекс да замени Лотар Матеус на поста.

Негови помощници ще бъдат Радослав Здравков и испанският кондиционен специалист Давид Родригес, а треньор на вратарите ще бъде Йордан Йорданов-Жан. Договорът на Пенев е за срок от 2+2 години.

"Договорът на Любо е за 2+2 години. Той ще представи екипа си. Четири човека са и ще работят ежедневно. Така ще могат да обхванат всички мачове, в които участват национални състезатели", заяви президентът на БФС Борислав Михайлов. Той допълни, че за поста не са разглеждани други кандидатури на български треньори. "Имахме вариант да назначим чужденец, но се отказахме от този вариант. Нямаме и нужните финананси, а и предния опит не бе успешен", добави Михайлов.

"Сигурен съм, че имаме добри играчи. Но те трябва да полагат усилия и в клубния си отбор, за да бъдат на ниво. Затова ще търся диалог с клубните треньори. Аз съм млад треньор, но имам постижения. Класирах ЦСКА за евротурнирите, направих Литекс шампион, бях обявен за най-добър специалист от футболистите. Първите две години ще обигравам отбора, но няма да бягам от резултатите. Ще търся точки и добро представяне. Повиканите в тима не трябва да мислят, че са на почивка тук", заяви новият селекционер Любослав Пенев.

Любо Пенев заяви също, че ще търси диалог с всеки треньор на клубен отбор, в който играе българин, като в това число - и с наставника на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън. Пенев отказа да потвърди дали на всяка цена ще иска Димитър Бербатов да се върне.

"Вратата на националния отбор е отворена за всеки. Ще изисквам от всеки играч да бъде с положителна настройка към отбора. Има си правилник, който трябва да се спазва. Ние знаем в какъв цвят трябва да играем", каза Пенев.

Той допълни, че ще остави играчите сами да се контролират от гледна точка на дисциплината: "Колкото до дисциплината - има си вътрешен правилник. Играчите имат свободно време, да го оползотворят както искат. Не съм следотърсач. Но те трябва да знаят, че са публични личности и няма да им се отрази добре, ако злоупотребят. Не говоря за алкохол, а за спазване на правила".

Новият национален селекционер на България Любослав Пенев ще направи официален дебют начело на "трикольорите" на 29 февруари. Президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че тогава българският тим ще гостува на Унгария, а контролата ще се играе в Будапеща.

109