Лъвовете изпаднаха от топ 50 на ранглистата на ФИФА


Н. Гавазов

Днес бе публикуван рейтинга на ФИФА, според който, националният отбор по футбол на България падна с три позиции в месечната ранглиста на Световната футболна централа за август 2011-а година и вече е извън топ 50 на класирането. От съперниците на „трикольорите" в квалификациите за Евро 2012 най-напред остава Англия, като „Трите лъва" се изкачиха с две позиции и вече за четвърти с 1177 точки.

Класацията оглави Холандия с 1596 точки, измествайки от първото място Испания. На трета позиция е Германия, а шампионът на Южна Америка Уругвай запази петото си място. Италия се изкачи с едно място и вече е седма, а петкратният световен шампион Бразилия шести, след като предишния месец бе четвърти.

От останалите ни съперници в квалификациите за Евро 2012 Черна гора е на 19-о място с 875 точки, Швейцария запази 30-а позиция със 757 точки, а аутсайдерът Уелс се смъкна с пет позиции - до 115-а с 251 точки.

Най-голям прогрес от отборите в топ 50 бележат Алжир, Нигерия и Русия, а най-голям спад - Чехия, Венецуела и Република Корея.

От класацията на ФИФА става ясно, че се запази негативната тенденция „лъвовете" постоянно да бележат спад в класирането си и имайки предвид предстоящите срещи на отбора и срещу какви съперници ще играе, в скоро време положението няма да се промени. По такъв начин, пред България вече трайно се настаниха отборите на Алжир, Босна и Херцеговина, Гана, Египет, Буркина Фасо, Венецуела, Ямайка и други. Плътно зад нас са пък Камерун и Иран, а Албания е само на 42 точки разлика.

 

91