Дайш за Тухел: Англия не е мечтаната работа


И. Ангелов

Томас Тухел обяви, че редица мениджъри от Висшата лига не харесват перспективата за наставник на Англия, тъй като това е "огромно предизвикателство“. Тухел, бивш мениджър на Байерн Мюнхен и Челси, беше официално обявен за човека, който ще поведе "Трите лъва" на Световното първенство през 2026 г., заменяйки Гарет Саутгейт, който се оттегли след Европейското първенство през 2024 г.

Назначаването му обаче предизвика различни реакции от различни фенове и експерти, тъй като мнозина искаха роден в Англия треньор да бъде начело. Беше съобщено, че Еди Хау от Нюкасъл Юнайтед, друг английски мениджър, свързан с работата, не е бил потърсен от ФА поради значителната трансферна цена, която настоящият му клуб би поискал. Междувременно други кандидати, включително бившият мениджър на Брайтън и Челси - Греъм Потър, бяха разгледани от ФА, но в крайна сметка бяха отхвърлени в полза на назначаването на Тухел.

Според мениджъра на Евертън Шон Дайш обаче, позицията на селекционера на Англия не е толкова желана, колкото беше преди. Той разкри, че няколко негови колеги, включително самият той, не са били ентусиазирани да поемат поста от Саутгейт, като подчерта колко предизвикателна е станала ролята с времето.

В разговор с медиите Дайш отбеляза: "Знам, че повечето хора биха искали английски треньор да дойде, но Тухел очевидно има рекорд, който казва, че може да го направи. Гарет свърши фантастична работа, но имаше и много други много добри мениджъри, откакто спечелихме Световното първенство през 1966 г. Това не е отчайващо за английските треньори като мен – и аз със сигурност не бях един от кандидатите.“

Стив Купър от Лестър Сити, който изведе отбора под 17 г. на Англия до победата на Световната купа през 2017 г., призова британските мениджъри да демонстрират способността си да се състезават на световната сцена, преди да критикуват решенията, взети от ФА, и продължи да настоява, че британските треньори трябва да се възползват от всеки възможност да успеят в международния футбол, ако се надяват да си осигурят по-престижни назначения.

"Надяваме се, че с течение на времето британският метод на трениране ще продължи да се подобрява и ние ще бъдем точно там с най-добрите в света“, каза той.

"Междувременно всяка възможност, която ни се даде, трябва да използваме и да свършим добра работа. Докато не правим това редовно, може би не трябва да казваме толкова много. Наистина вярвам в британската култура, вярвам и в обучението. Тези, в които участвах, бяха ФА и ФА на Уелс и те бяха брилянтни курсове, които се развиха с времето. Те развиват треньори и обучават треньори по правилния начин. Но няма съмнение, че ФА назначи топ треньор – и помощник с Антъни Бари – и се надяваме, че могат да продължат напредъка от последните няколко години."

Тухел трябва официално да поеме поста мениджър на Англия на 1 януари 2025 г., като настоящият временен треньор Лий Карсли ще продължи да води отбора в мачовете от Лигата на нациите през ноември срещу Гърция и Ирландия.

42