Официално: Тухел ще води националния отбор на Англия от 2025 г.


Н. Гавазов

Германският треньор Томас Тухел ще води националния отбор на Англия от 2025 г. Това съобщиха от пресслужбата на националния отбор в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Предишната работа на 51-годишния Томас Тухел бе германският Байерн Мюнхен, който той напусна през май 2024 г. Преди това е бил начело на английския Челси, френския Пари Сен Жермен, Борусия Дортмунд и други немски клубове.

"Много съм горд, че имам честта да водя отбора на Англия. Отдавна чувствам лична връзка с играта в тази страна и тя вече ми осигури някои невероятни моменти. Да имаш шанса да представляваш Англия е огромна привилегия и възможността да работиш с тази специална и талантлива група играчи е много вълнуваща.

Работейки в тясно сътрудничество с Антъни като мой помощник-треньор, ще направим всичко възможно, за да направим Англия успешна и феновете горди. Искам да благодаря на ФА, по-специално на Марк и Джон, за тяхното доверие и очаквам с нетърпение да започнем нашето пътуване заедно“, заяви Тухел.

Изпълнителният директор на ФА Марк Бълингам говори за назначаването на германския треньор Томас Тухел в националния отбор. Тухел ще води Англия от 2025 г.

"Много сме доволни, че наехме Томас Тухел, един от най-добрите треньори в света, и Антъни Бари, който е един от най-добрите английски треньори, да го подкрепят. Нашият процес на набиране на персонал бе много задълбочен. Преди Еврото имахме план за извънредни ситуации и определихме точно какви качества искаме от един треньор. Откакто Гарет се оттегли, ние разгледахме списъка с кандидати, срещнахме се с няколко треньори и ги оценихме спрямо тези критерии. Томас ми направи страхотно впечатление и се открои с богатия си опит и отдаденост. Антъни е талантлив англичанин, който също има международен опит с Ирландия, Белгия и Португалия.

По същество искахме да наемем треньорски екип, който да ни даде най-добрия шанс да спечелим голям турнир и вярваме, че те ще го направят. Томас и неговият екип се фокусират върху това да ни дадат най-добрия шанс да спечелим Световната купа през 2026 г.

Това са вълнуващи моменти за феновете на Англия и очакваме с нетърпение да посрещнем Томас и Антъни, когато започнат работа през януари“, заяви Бълингам.

Временният старши- треньор на Англия е Лий Карсли. Преди това под ръководството на Гарет Саутгейт националният отбор завърши втори на Европейското първенство през 2024 г. Във финала на турнира отборът на Англия загуби от испанците с резултат 2:1.

96