Илиан Илиев: Преди 11 месеца никой не питаше кой е извикан


F.

Националният селекционер на България по футбол Илиан Илиев коментира избора на състав за мачовете с Люксембург и Северна Ирландия, както и полемиката, която се разрази затова на какъв принцип са били избирани хората в 25-членната група.

Националният тим се събира на лагер и от вчера футболистите пристигат в Бояна, което трябва да продължи до днес.

Според Илиев, реакциите и мненията на хората за състава са нещо хубаво, тъй като означава интерес. Така в дискусиите той намира нещо положително.

"За липсата на тези играчи няма никаква странична причина. Преди 11 месеца никой не питаше кой е извикан. Много хора даже не знаеха, че играем и срещу кого. Това е добре, че се променят нещата, значи има интерес на хората. Нямаме проблем да дадем информация за всеки, който е викнат и за който не е. Анди Краев имаше едни много трудни девет месеца, в които не игра. Ние много добре знаем каква е неговата физическа структура. Но ако продължава така, както в последните мачове като титуляр, другия лагер ще е с нас", каза треньорът на въпрос за халфа на Каса Пия.

След това той разказа случай от неговото ежедневие по въпроса с избора на състав. "Сигурно 7 милиона човека имат 7 милиона състава. Например във Варна ме срещна един млад човек и ме спря, говорихме и той ми каза, че е бил на мача със Северна Ирландия в Пловдив, доволен е и радостен от атмосферата. Но ми каза, че имал забележки по състава. Което е добре, пак казвам – хората се вълнуват".

"Ние не можем да изискваме от клубовете да пускат повече български играчи. Аз не искам да отварям темата, защото ще се каже, че си търсим оправдания. Ние имаме талантливи футболисти и трябва да ни притеснява самочувствието в мачовете".

След това се спря и на други двама играчи, които са сред дискутираните – вратарят Светослав Вуцов и Християн Петров от ЦСКА, които не играят в клубовете си. Според Илиев, дори и да не играят, за последните две седмици едва ли ще станат по-слаби. 

"Ако следим между лагерите играчите, можем да викаме 10 нови, но искаме да изградим едно ядро, естествено с по няколко промени. Ако се викат 10-12 нови всеки път, няма как да станат нещата. Щом се задават въпроси, значи има интерес", подчерта треньорът. "Например Християн Петров си изигра перфектно ролята си на левия бек, като беше с нас. Имахме вариант за Ангел Лясков да използваме за дубльор на Нюрнбергер, но предстоят два важни мача в дефанзивен план и мисля, че Християн е по-добрият вариант в този аспект. Нюрнбергер пък има и висящ жълт картон и това може да окаже влияние за втория мач".

"При нас всичко е нормално, събираме се още за лагера. Има момчета, които вчера играха и ще пристигнат довечера. И от утре вече започваме да запознаваме отбора с Люксембург.

"Да, направихме промени в състава, вие ги знаете. Имахме предвидени Ертан Томбак, Георги Русев, Илия Груев отпаднаха за съжаление, заради контузиите, които получиха. За Марин Петков се разбрахме със Сашо Димитров (б.а – треньорът на младежкия национален отбор до 21 години Александър Димитров) да бъде използван сега при младежите. Повикахме други момчета сега, Слава Богу няма проблеми при тези, които са дошли с мачове в петък и събота. Надявам се тези, които играха в неделя, също да си дойдат добре".

"При нас атмосферата дали е добра, ще я разберем на мача. Иначе тука на Бояна имаме винаги спокойствието, за да работим. Важното е от утре да започнем по-детайлно да се занимаваме с мача. Имам предвид да запознаваме футболистите, тъй като срещаме един отбор на Люксембург, който от много години играе заедно. За нас е изненада, че от двата мача нямат точки. Те направиха много добри европейски квалификации, знаете играха бараж за Европейското първенство. Имат си механизми на игра. Чака ни един мач с тях в който при една наша победа може и да ги откажем от битката за първото място.

"Това е добре, че се увеличават очакванията на хората след мачовете. И се видя при всеки в отбора си, в града. И това е добре. Но с това се увеличават и отговорностите на всеки един от нас. Но искаме да запазим това желание, което се видя на терена – за игра и да си помагат един на друг. И видяхте, че в трудни моменти, които имахме и в двата мача, успяхме да излезем. Добре е да има интерес от хората, отговорностите са по-големи. Но всичко това го направиха футболистите постепенно".

"Имаме моменти, в които показваме това, което искаме в офанзивен план, и в дефанзивен – където е много важно да се влага всеки с огромно желание – и когато нямахме резултати, и когато имахме, за да го задържим. Така че говорим  за Люксембург, на който треньорът е на поста 14 години. Обигран състав имат, така че ще играем със сериозен отбор. Но ние трябва да сме много по-отговорни от мача със Северна Ирландия в дефанзивен план, за да се опитаме да ги победим", очерта предимствата на противника треньорът на България.

56