Франция този път няма да сгреши


Н. Гавазов

Франция - Белгия

Стадион: "Групама", Лион

Дата: 09.09.2024 г.

Час: 21:45

Съдия: Тобиас Щелер (Германия)

Два стари съперника се събират отново в понеделник вечерта, когато Франция приема Белгия във втория си мач от Лигата на нациите на УЕФА за новия сезон.

Докато Лес Блю загубиха у дома от Италия в първата вечер на Група 2, Червените дяволи спечелиха максимален брой точки преди пътуването си до Лион.

Въпреки че Франция грабна преднината в рамките на 13 секунди на старта на Лигата на нациите у дома срещу Италия в петък вечер, те в крайна сметка завършиха с празни ръце срещу възраждащите се адзури.

Влизащият във форма нападател Брадли Баркола записа най-бързия гол за своята нация, но Италия изравни в грандиозен стил и двата отбора завършиха наравно на полувремето.

След това Франция допусна още два пъти след почивката, като в крайна сметка загуби у дома от своите италиански колеги за първи път от 70 години.

След слабо представяне на Евро 2024, дългогодишният треньор Дидие Дешан се очакваше да покаже убедително представяне за парижката публика, но сега той е под натиск да избегне поражение срещу друг от съседите на "трикольорите".

Дешан отговаряше за победата на Франция във финалите на Лигата на нациите през 2021 г., но отборът му завърши на трето място в своята група последния път, събирайки само пет точки от шест мача.

Съгласно новия формат на УЕФА за 2024-25 г., отборът, който завърши на дъното във всяка група на Лига А, автоматично ще бъде понижен, докато третите класирани отбори трябва да участват в плейоф за изпадане.

Само най-добрата двойка в Група 2 ще се класира за четвъртфиналния етап, така че Франция вече изостава с три точки от основните си съперници и не може да си позволи да изостане още повече.

Присъединявайки се към Италия на върха на ранната таблица на Група 2, Белгия успя да вземе и трите точки от първия си мач, който бе срещу Израел.

Вдъхновени от капитана Кевин Де Брюйне, Червените дяволи спечелиха с 3-1 в Унгария, където се игра мачът поради съображения за сигурност.

Сега отборът на Доменико Тедеско ще търси реванш за отпадането си от Евро 2024, което дойде в ръцете на Франция само преди два месеца.

В крайна сметка Тедеско се надява да обърне страницата на първия си турнир начело и да гарантира, че Белгия ще си осигури едно от първите две места в своята група на Лигата на нациите, преди да погледне към Световното първенство през 2026 г.

Белгийците не успяха да стигнат до последните финали на Лигата на нациите и подобряването на най-доброто им класиране от общото четвърто място - регистрирано през 2021 г. - ще покаже, че са на прав път.

След като Майкъл Олисе бе повикан за първи път, след като направи впечатление на Олимпиадата, когато Франция спечели сребърен медал, крилото на Байерн Мюнхен започна в петък и сега ще се бори с Усман Дембеле, за да запази мястото си.

Дидие Дешан също така привлече Брадли Баркола в състава срещу Италия – и то със страхотен ефект – но иначе запази вяра в повечето от своя отбор на Евро 2024; свободният агент Адриен Рабио и защитникът на Интер Милано Бенджамин Павар обаче отпаднаха.

След като допуснаха три гола, Жул Кунде и Дайот Упамекано са кандидати за повишение от резервната скамейка, докато Маркус Тюрам и Рандал Коло Муани са сред алтернативните атакуващи опции на домакините.

В допълнение към самоналоженото отсъствие на вратаря на Реал Мадрид Тибо Куртоа, който има дългогодишен разрив с Доменико Тедеско, Белгия отново ще липсва голмайсторът на всички времена Ромелу Лукаку в понеделник, тъй като новото попълнение на Наполи е в почивка.

Ветеранът защитник Ян Вертонген се оттегли от международния футбол, докато Леандро Тросар от Арсенал не беше избран, тъй като Тедеско предложи на някои по-млади играчи шанс да впечатлят срещу Израел: Максим Де Куйпер, новото момче на Селтик Арне Енгелс и тийнейджърът на Борусия Дортмунд Жулиен Дюранвил се появиха.

Без Лукаку на разположение, двойката на Манчестър Сити Кевин Де Брюйне и Жереми Доку отново ще обединят сили в подкрепа на единствения нападател Лоис Опенда отпред.

Победители във всяка от последните три срещи на тези нации, Франция със сигурност имат психологическа преднина пред своите съседи – и те ще бъдат подтикнати към действие от поражението в петък.

Докато Белгия от време на време блестеше в началото на Лигата на нациите, те все още изглеждат нестабилни отзад: Килиан Мбапе и колеги трябва да се възползват от грешките.

Прогноза: Франция – Белгия 2:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <

Стартови състави

Белгия (Доменико Тадеско)
 
Кастеелс
   
Кастайс
Файс
Теате
Де Куйпер
Онана
Тилеманс
Бакайоко
Де Брюйне
Доку
Опенда
Мбапе
Баркола
Гризман
Дембеле
Заир-Емери
Канте
Т. Ернандес
Конате
Салиба
Кунде
   
Маинян
 
Франция (Дидие Дешан)

Прогноза: Франция - Белгия 2:0

36