Франция ще се справи с Италия


Н. Гавазов

Франция - Италия
Стадион: "Парк де Пренс“, Париж
Дата: 06.09.2024 г.
Час: 21:45
Съдия: Сандро Шьорер (Швейцария)


Два гиганта на международния футбол се сблъскват в петък вечер, когато Франция и Италия започват новите си кампании в Лигата на нациите на УЕФА на Парк де Пренс.


Въпреки че Франция достигна до полуфиналите на тазгодишното Европейско първенство и ранният гол на Рандал Коло Муани в полуфиналната загуба от Испания даде надежда за достигане до финала, "трикольорите“ получиха два бързи гола в средата на първото полувреме, които се оказаха достатъчни за успеха на Ла Фурия.

Капитанът Килиан Мбапе , който вкара само един гол на Еврото, счупи носа си в първия мач срещу Австрия и се завърна с маска, която сякаш възпрепятстваше играта му, обобщавайки невпечатляващия турнир за финалистите от Световното първенство през 2022 г.

За пореден път Дидие Дешан получи някои критики за предпазливата си тактика, но дългогодишният треньор сега ще води Льо Бльо в друга кампания, като следващият сезон на дневен ред е Лигата на нациите.

Освен че спечели световна слава през 2018 г., Дешан бе отговорен за победата на Франция в изданието на най-новото състезание на УЕФА през 2021 г., но последният път отборът му завърши на трето място в своята група, като взе само пет точки от шест мача.

Франция не може да си позволи подобно представяне отново през 2024-25 г., тъй като нацията, която завърши на последно място във всяка група, автоматично ще изпадне, докато класираните на трето място отбори трябва да участват в плейоф, за да избегнат изпадане в Лига B.

Първите два в група 2 - която също включва Белгия и Израел - ще се класират за нов четвъртфинален кръг, като победителите от тези двубои ще се класират за финалите през юни следващата година.


Ако Франция бешдоста разочарована от своето представяне на Еврото, справедливо е да се каже, че Италия бе ужасена, тъй като успя да премине през трудна група благодарение на последния гол на Матиа Закани срещу Хърватия, преди да отпадне в първата фаза на елиминациите.

Отборът на Лучано Спалети така и не успя да намери ритъма си и логичното се случи в първия мач от плейофите, в който швейцарците изпратиха съседите си обратно у дома.

Размишляващ както винаги, Спалети оттогава говори за внасяне на яснота и последователност в италианския състав, като същевременно премахва някои утвърдени членове от отбора си и внесе нова кръв.

Италия пристигна в Германия без загуба в шест мача, откакто Спалети наследи победителя от Евро 2020 Роберто Манчини , който напусна, след като изведе адзурите до първото място в последната им група на Лигата на нациите, а след това и до трето място във финалите.

Преди да се срещне с Израел следващата седмица, Ла Национале се изправят пред трудно начало на кампанията през този сезон, срещу противници, от които загубиха в последните си три приятелски срещи, но и победиха във финала на Световното първенство през 2006 г.

Всъщност мачът в петък ще бъде първата състезателна среща на Италия с Франция от около 16 години, така че едно вековно съперничество най-накрая ще бъде подновено на "Парк де Пренс“.


Дидие Дешан запази вярата си в по-голямата част от отбора си за Евро 2024 за мачовете от Лигата на нациите този месец, но свободният агент Адриен Рабио и защитникът на Интер Бенжамен Павар отпаднаха.

Крилото на Байерн Мюнхен Михаел Олизе беше повикан за първи път, след като впечатли на Олимпиадата, като записа седем гола, когато Франция спечели сребърен медал. Скорошното попълнение на Рома Ману Коне също може да дебютира за старшата възраст.

Друг олимпиец, Лоик Баде , бе добавен към отбора, след като Уесли Фофана от Челси се оттегли, позовавайки се на нуждата си да работи върху фитнеса след дълго прекъсване поради контузия.

Ферлан Менди също се оттегли, като левият защитник на Астън Вила Лукас Дине бе привлечен да го замести. Играещият в Италия Матео Гуендузи е привлечен като прикритие в полузащитата.

Междувременно Италия ще бъде без Джанлука Скамака - който наскоро претърпя контузия - и Николо Барела , който претърпя планирана операция на синусите.

Общо осем играчи от отбора на Лучано Спалети за Ерото отсъстват - включително Джанлука Манчини и Жоржиньо - но има първи повиквателни за Марко Брешанини и Калеб Околи ; Дестини Удоджи, Мойс Кийн и Сандро Тонали са сред няколкото завръщащи се играчи.

След тактическите си експерименти в Германия, Спалети говори, че ще остане с тройка отзад в обозримо бъдеще, така че Джакомо Распадори и намиращият се във форма нападател на Аталанта Матео Ретеги може да започнат отпред във формация 3-5-2.


Франция е засегната от контузии, но "кладенецът“ от таланти на "трикольорите“ е дълбок, така че домакините имат нужното качество на състава. На другия полюс са италианците, които имат проблеми в някои зони. Всичко това ни кара да предполагаме победа за Франция и много работа за "адзурите“ в бъдеще.

Прогноза: ФранцияИталия 2:0

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
31