Десподов пред мач №50 за България


F.

Капитанът на националния ни отбор Кирил Десподов е пред мач №50 за България. Футболистът на ПАОК Солун трябва да влеза в престижната класация в тазвечершния двубой с Беларус от Лигата на нациите, припомня "Тема Спорт". Нападателят прави своя дебют за трикольорите на 23 март 2018 г. в приятелски мач срещу Босна и Херцеговина в Разград, загубен с 0:1, заменяйки Спас Делев малко след 60-ата минута. Начело на нашите тогава е Птър Хубчев, а Десподов по това време носи екипа на ЦСКА.

Иначе, още на 7 февруари 2015 г. Десподов записва първата си поява за България, в нулево равенство с Румъния в приятелски мач, в който влиза като резерва на мястото на Станислав Манолев, в добавеното време. Спарингът обаче е нофициален за УЕФА, играе с в Анталия (Турция). Тогава селекционерът Ивайло Петев събира състав предимно от футболисти чиито отбори са на зимна подготовка в югоизточната ни съседка. Същото прават и румънците. Така въпросното нулево реми не се счита за дебют на Десподов.

Той е повикан и през март 2017 г. за квалификацията за Световното първенство през 2018 г. срещу Нидерландия, но остава на пейката.

На 13 октомври 2018 година Кирил вкарва първия си гол за националния отбор при домакинската победа с 2:1 срещу Кипър, в мач от Лигата на нациите. От 1 ноември 2021 г. е капитан на националния отбор.

През юни тази година нападателят на ПАОК вкара от дузпа за 1:1 в контролата със Словения, в Любляна. Попадението му бе под №14 за трикольорите. С него той се нарежда до легендите Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Чавдар Цветков и Андрей Желязков, които също имат по 14. С 15 е Красимир Балъков, а с по 16 са Ивелин Попов, Тодор Диев и Асен Панчев.

47