Шиърър: Имам перфектен заместник за Саутгейт


И. Ангелов

Алан Шиърър вярва, че Еди Хау би бил "изключителен" избор за заместник на Гарет Саутгейт, но това би било "голям удар" за Нюкасъл Юнайтед. След оставката на Саутгейт като селекционер на Англия след разочарованието от Испания на Евро 2024 на финала, се появиха спекулации кой ще поеме юздите на националния отбор.

Някои от най-големите претенденти са Хау, бившите босове на Челси Греъм Потър и Томас Тухел. Сред триото мениджърът на Нюкасъл е смятан от мнозина, включително футболната легенда Алан Шиърър, за "изключителен" кандидат за поста.

Говорейки пред Betfair, Шиърър изрази мнение: "Бих искал следващият мениджър да бъде англичанин. Били сме по задграничния път и преди и знам, че вече са споменати други страхотни мениджъри, но мисля, че трябва да бъде англичанин начело. Предполагам, че перфектният кандидат ще бъде Еди Хау. Мисля, че Еди трябва да вземе важно решение, защото съм сигурен, че ФА ще го попита и каквото и да се случи след това, ние не знаем.

"Сравнително съм сигурен, че ще се проведе разговор в рамките на ФА, в който името на Еди Хоу ще бъде споменато. Дали Еди иска работата или не ще бъде ключът. Фактът, че говорим за Еди и Англия отново означава, че той е свършил наистина, наистина добра работа в Нюкасъл."

Шиърър обаче призна, че загубата на Хоу би била значителна загуба за Нюкасъл.

"Той беше фантастичен и би било голям удар, ако си тръгне, защото феновете го обичат, той свърши забележителна работа и разбира клуба, но го разбирам“, каза той.

"Каквото и да избере, ако бъде изкушен от работата в Англия, което подозирам, че може да бъде, не мисля, че много хора биха могли или биха застанали на пътя му – въпреки че Нюкасъл ще загуби много талантлив мениджър.“

Въпреки интереса от ФА, Нюкасъл Юнайтед не са готови да пуснат Хау без битка. Собствениците на клуба от Саудитска Арабия изразиха ангажимента си да подкрепят Хау на трансферния пазар, с цел да осигурят завръщане в Шампионската лига. Нещо повече, договорът на Хау, подновен миналото лято, включва значителна освобождаваща клауза от £5 милиона, която ФА ще трябва да изпълни, за да придобие услугите му, според talkSPORT.

Изпълнителният директор на Нюкасъл Дарън Ийлс, докато се обръщаше към спекулациите около бъдещето на Хау от предсезонната тренировъчна база на клуба в Германия, каза: "Това са спекулации за Еди. Той беше невероятен мениджър в клуба и е отдаден на Нюкасъл с работата, която е на вълнуващо пътешествие и Еди е човекът, който ще ни ръководи. Той е наш служител и ние не искаме да пуснем Еди от днес за утре - имаме вълнуващ проект тук.

"Наистина сме развълнувани от предстоящия сезон. Еди е страхотен за развиване на играчи. Той разбира психиката на клуба, Нюкасъл и феновете. Той е точният човек за проекта, който изпълняваме в Нюкасъл Юнайтед, и затова сме ангажирани с дългосрочна сделка с него. Ние го обичаме."

Ако преговорите с Хау отнемат време, ФА може да обмисли назначаването на боса на Англия до 21 години Лий Карсли за временен мениджър за предстоящия мач срещу Ирландия в Лигата на нациите в предстоящия международен прозорец през септември. Това временно споразумение ще предостави на ФА необходимото време за финализиране на дългосрочно управленско назначение, което потенциално може да бъде високопоставено име в клубния футбол.

164