Мюлер се отказа от национала


И. Ангелов

Край на една ера за Германия! Носителят на Световната купа Томас Мюлер обяви, че се оттегля от международната дейност след разочарованието на Евро 2024. 34-годишният нападател потвърди оттеглянето си от международната сцена ден след края на Европейското първенство, на което Испания вдигна трофея в Берлин в неделя вечер за сметка на Англия.

Мюлер спуска завесата на една незабравима 14-годишна кариера с Германия, по време на която има 86 гола в едва 131 мача. Мюлер беше включен в състава на Германия за Евро 2024 на родна земя, но изигра само 56 минути футбол в две участия, въпреки че даде асистенция на откриването срещу Шотландия. Последната му среща дойде като резерва в четвъртфиналното поражение от Испания, когато домакините отстъпиха след продължения.

Мюлер помогна на Германия да спечели Световната купа през 2014 г., като вкара пет гола, а на предишния турнир в Южна Африка четири години по-рано стана носител на "Златната обувка".

Макар че вече е окачил обувките си на международно ниво, Мюлер все още има една година до края на договора си с Байерн Мюнхен. Германия трудно ще намери заместник на толкова влиятелна фигура, но се надява, че изгряващи таланти като Джамал Мусиала и Флориан Вирц ще могат да запълнят празнината.

53