От френския парламент се опънаха на ФИФА


Н. Гавазов

От френския законодателен орган скочиха срещу заплахите на Сеп Блатер да изхвърли Франция от международното движение. Както е известно, миналата седмица Националната асамблея на Франция поиска от старши треньора Реймон Доменек и президента на Футболната федерация (FFF) Жан-Пиер Ескалет, да се отчетат за фиаското на националния отбор в ЮАР. Снощи обаче Блатер даде изявление, в което подчерта, че няма да търпи вмешателство на президента и правителството на Франция в работите на FFF, и настоя за независимост на ръководителите на футбола в страната. Също така той предупреди Франция, че страната може да бъде отстранена от всички международни турнири, ако политиците не престанат да се месят в работите на Футболната федерация.

„Това не е работа на ФИФА да плаши френските законодатели. Крайно време е тази организация да разбере, че живеем в демократично общество, и парламентът като представител на народа може да си слуша когото си пожелае. Това си е работа на Франция и нека ФИФА не спекулира постоянно с „футболни работи", заяви от трибуната на Националната асамблея депутатът Ерик Сиоти.

Все пак бившият старши треньор на националния тим Раймон Доменек бе изслушан заедно с бившия президент на FFF Жан-Пиер Ескалет, относно причините за провала на световното първенство по футбол. Доменек обаче отказа да поеме отговорност и заяви, че причина за фиаското е френската преса,След това и двамата излязоха през задния вход на сградата, избягвайки по този начин въпросите на журналистите.

 

170