Лафчис: Панатинайкос е класен отбор, но Ботев има шансове


F.

Бившият вратар Томас Лафчис е една от легендарните фигури в българския футбол. Той е президент на Левски в периода 1991-1999 година, като в първата половина на 90-те превръща Левски в абсолютен хегемон в България. През 80-те години Томас Лафчис е част от тима на Панатинайкос, където постига най-значимите си успехи като футболист. През сезон 1984/85 Лафчис е титуляр във всичките 8 мача на ПАО в турнира за Купата на европейските шампиони. На 1/4-финалите "детелините" побеждават Фейенорд с двама титани на световния футбол в състава - Рууд Гулит и Джони Реп. На Олимпийския стадион в Атина присъстват точно 73 000 зрители.

Томас Лафчис прогнозира пред "Мач Телеграф" как ще се развие битката между ПАО и Ботев Пловдив, както и моментното състояние на гръцкия съперник на пловдивчани.

"Гледах и двата мача на Ботев Пловдив с Марибор и не мога да не отбележа, че отборът на Душан Керкез играе добър футбол. Имат качествени футболисти, личи си, че треньорът е отдаден на работата си. Резултатите засега са позитивни, но все пак трябва да се има предвид, че следващият съперник е далеч по-голяма класа от Марибор. Там ще трябва да се хвърлят още повече усилия. Но шансовете за успех на Ботев са налице. Най-вече заради по-напредналата фаза на подготовката. Ботев започна по-рано лятната си подготовка, вече започна и вътрешното ни първенство, както и двата мача от Лига Европа. Това дава известно предимство на "канарчетата". Срещу себе си обаче ще имат един много голям отбор. И като класа, и като история, и като фенска подкрепа. Така че ако теглим чертата, шансовете са изравнени. Нещата в момента са 50 на 50 и това е много добре за Ботев", започна той.

"Не познавам обстановката в пловдивския клуб, но това, което виждам отстрани, е много позитивно. Явно клубът се ръководи от сериозни хора, които са амбицирани да направят от Ботев, ако не шампион, то поне сериозен конкурент. Добрата работа на ръководството се вижда на терена. В този момент феновете на Ботев могат да бъдат доволни и имат право да мечтаят техните любимци да направят пробив. Разбира се, най-важното е, че клубът разполага с модерен стадион, което си е голям проблем за българските клубове", допълни той.

"През това лято ПАО успя да запази отбора си от миналия сезон. Самият факт, че задържаха най-добрия си футболист Йоанидис, за когото Спортинг Лисабон даваше 25 милиона евро, е достатъчно показателен. Имат още един футболист - Ваядинис, който е искан в един от бразилските грандове, но и той остава. Имат и нов треньор, за когото се знае, че е много добър и амбициозен. Диего Алонсо е бил начело на тимове като Севиля и Интер (Маями). Но ПАО още не е стигнал нивото на добрата си форма. Целта в момента е да преодолее Ботев, за да спечели още две седмици подготовка за следващите мачове в Европа. За тях успешните мачове в евротурнирите са изключително важни, не само заради финансовите приходи, но и заради имиджа", обясни Лафчис.

40