Отзиви от лагерите на ЦСКА и Левски за жребий в Лига Европа


И. Сяров

Георги Иванов (Спортно-технически директор на Левски): „Добър жребий, мисля че има един явен фаворит Спортинг, другите два отбора са на нашето ниво. Имаме шансове да продължим. Сега напрежението пред нас е по-малко, предвид това, че нещата не трябва да се случват на всяка цена. Разузнаването не е проблем. Имаме четири човека, които са на разположение на Левски, ще продължим по същия начин, както разузнахме Дъндолк, Калмар и АИК. Ще бъде привлечен още един футболист, но до 31-ви има още време. Няма да се разделяме с играчи преди мачовете от груповата фаза. Ние градим отбор в момента. Левски ще играе на „Герена” всичките си домакински мачове. Това е нашият дом. Тук се чувстваме най-добре. Няма значение колко по-малък е като капацитет „Георги Аспарухов” от националния стадион „Васил Левски”.

Гьоре Йовановски (Старши треньор на ЦСКА): "Моето мнение е, че между групите на Шампионската лига и Лига Европа има малка разлика. Порто е бил европейски шампион, Бешикташ и Рапид Виена са добри отбори. Ще играем за собствения си коефициент и за този на българския клубен футбол. Порто и Бешикташ са фаворити, а ние ще се борим с Рапид Виена, всяка точка за нас ще бъде голям успех. Казах, че едната ни цел е да играем в Лига Европа и да станем шампиони на България, едната цел я постигнахме, за да другата ще видим какво ще стане. Доволен съм от това, че се класирахме, сигурно щом ТНС е стигнал до четвъртия квалификационен кръг, не е слаб отбор"

Костадин Баждеков (Финансов директор на Левски): „Не мога да кажа кои са по-леки или по-тежки съперници. Мисля, че Левски показа, че футболистите имат характер и няма от какво да се притесняваме. Ще разберем сега как ще бъдат разпредели домакинства и гостувания. Телевизионните права се управляват от УЕФА, там където са големите приходи, така че ние ще получим определена сума който и да ни се падне. Единственият приход за клуба са цените на билетите. За мен най-важното е да спечелим точки за нашия коефициент и мисля, че отборите, които ни се паднаха в групата, предполагат Левски да вземе точки. Ние и миналата година играхме до края на годината в Лига Европа. Изискванията не са се променили кой знае колко и мисля, че няма да има проблем Левски да играе на собствения си стадион домакинските мачове. Самите клубове са изолирани от определяне на това кой-кога ще бъде домакин и кога гост. Това се определя от УЕФА и ще ни бъде съобщено след малко. Мисля, че може би ще се съобразят и с метеорологичните условия, особено в края на годината. Все пак климатът в България е малко по-суров за разлика от останалите ни съперници. Мисля, че и часовете на мачовете се съобразят и няма да имаме съвпадения с домакинствата на Левски и ЦСКА."

Ясен Петров (Старши треньор на Левски): "Ще направим всичко, което е по силите ни, за да се представим добре. Мисля, че жребият е добър, да се надяваме, че с подкрепата на нашата публика и малко повече шанс да излезем от групите. Трябва да разузнаем съперниците и да имаме ясна представа срещу кого ще играем. Дай Боже, да успеем.”

Димитър Пенев (Почетен президент на ЦСКА): "Действително тези съперници са по-силни от досегашните, които бяха отстранени. Остава футболистите да подобряват своите качества и игра и да постигнат успехи. Рапид Виена ги видяхме срещу Берое, Емо Костадинов знае много неща за Порто. Жребият не е от най-добрите, но който и да ни се падне… видяхте снощи направихме 2:2. Играе се всеки срещу всеки, ще видим какво ще стане. Има контузени, има нови футболисти, трябва да има едно добро разбиране, да се направи един добър футболист, ако това е налице, ако искат да печелят, ето ги мачовете и да го направят. След пет минути влизаме на преговори със съперниците, ще преговаряме за програмата, за цените на билетите за мачовете, на които са определени датите. Ако не стигнем за разбирателство, ще се стигне до жребий”, сподели Пенев от Монако, където бе теглен жребият."

Емил Костадинов (Спортно-технически директор на ЦСКА): "Мисля, че отборите са доста трудни, но и ние имаме своите шансове. Да, Порто продаде доста от своите звезди, но това е турнирен боец и ще бъде доста трудно. Колкото до Рапид Виена, ние имаме шансове срещу всички отбори, но всичко зависи от нас, дали нашият тим ще е на ниво. Надявам се да вземем повече точки, защото това ще бъде добре и за ЦСКА, и за българския футбол. Футболната общественост трябва да се радва, че има два отбора в групите. Трябва да говорим колко е позитивно всичко, защото това е добре за името на българския футбол, независимо от положението, на което сме. Трябва да приемаме нещата каквито са и да сме реалисти. Трябва във всеки мач да играем на максимални обороти. ЦСКА има добър потенциал и можем да изненадаме всеки. В България всичко е крайно, който излезе на терена трябва да покаже какво може, а ние показахме, че можем да играем.”

179