Стана известно името на терориста, взривил се до Стад дьо Франс


Н. Гавазов

Стана известно името на терориста, който се взриви на един от входовете на "Стад дьо Франс". Това е Абдулакбак Б. Редом до тялото на самоубиеца бе намерен сирийски паспорт. Арабинът е роден през 1990 година, той не е попадал в полезрението на френските специални служби.

Както е известно, вчера Сам Уокър от The Wall Street Journal написа в своя профил, че терорист се е опитал да проникне в стадиона по време на 15-та минута на мача между националните отбори на Франция и Германия. След като един от стюардите извършил задължителния обиск и открил взривното устройство в терориста, последният се взривил.

Тази информация не бе потвърдена официално. По-рано Уокър съобщи за 26 загинали около стадиона, но след това се оказа, че те са трима.

Ясно е и името на един от терористите от концертната зала "Батаклан". Става дума за 29-годишния френски гражданин Исмаел Омар Мостефай. За Исмаел се знае, че е роден в Куркорон, недалече от Париж. До 2012 година той е живял в Шартр, след което вероятно се е отправил към Сирия, където е останал в периода зимата на 2013-2014 година. Известно е, че терористът е бил под контрола на френските служби. В периода 2004 - 2010 осем пъти е бил привличан към наказателна отговорност, но никога не е бил осъждан. е имал криминално досие, осъждан е, но никога не е бил в затвора. Брат му и баща му вече са задържани.

 

439