Отнеха титлата на Шанхай Шенхуа


Н. Гавазов

Китайският Шанхай Шенхуа беше лишен от шампионската си титла, която отборът спечели през 2003 година. Причината за това решение е участието на тима в уговорени мачове. Освен това, клубът е наказан с глоба от 1 милион юана (160 000 паунда) и ще започне следващият сезон с дефицит от шест точки.

В резултат на разследването, което продължи три години, Футболната федерация на Китай наказа 58 човека. Двама чиновника, които по-рано оглавяваха китайската Федерация са пожизнено отстранени от всякаква дейност свързана с футбола. През юни 2012 година Нан Юн беше осъден на 10.5 години затвор за това, че е получил подкуп в размер на 237 000 долара, неговият предшественик Се Алун получи същото наказание.

Сред 33-та човека, които до края на живота си няма да могат да се занимават с футбол са също така и бившият арбитър Лю Цзюн, който навремето обслужваше мачове от най-високо ниво и дори получи наградата „Златна свирка".

В този „списъкът на 33-та" попаднаха и 4 бивши футболисти на националния отбор на Китай, които през юни 2012 година получиха по шест години затвор.

За Шанхай Шенхуа през миналия сезон играха Дидие Дрогба и Никола Анелка. Отборът, който се ръководи от Серхио Батиста зае 9-то място в класирането.

 

118