Реал Сосиедад заделял средства за допинг шест години


Н. Гавазов

Бившият президент на испанския футболен клуб Реал Сосиедад Иняко Бадиола заяви, че играчите от отбора в продължение на шест години са приемали забранени препарати. Както е известно, миналият вторник в Мадрид започна изслушване на делото Фуентес, което получи наименованието „Операция Пуерто" и което засегна няколко водещи спортисти от колоезденето, в това число и двукратния победител от „Тур дьо Франс" испанеца Алберто Контадора.

Делото започна още през 2006 година във връзка с показанията на колоездача Хесус Мансано, който се призна в употреба на допинг. Скандалът се разрасна, след като се разбра, че с Фуентес си е сътрудничил активно не само с колоездачи, но и с футболисти, тенисисти и боксьори.

„През 2008 година Борда публично осъди докторите Едуардо Ескобар и Анчон Коротеги за това, че минимум в продължение на шест години те са получавали средства за покупка на препарати, които тогава и сега се смятат за допинг. Източниците утвърждават, че основният доставчик е Еуфемиано", заяви Бадиола.

В същото време Световната антидопингова агенция няколко дни преди да започне процеса по делото Фуентес изрази своето безпокойство, че навремето испанските органи са получили сигнали, че футболисти и тенисисти са получавали допинг, но учудващо не са предприели никакви действия, а сега е много трудно да бъде доказано, че това е било така.

Както е известно, когато започна разследването няколко испански средства за масова информация изказаха предположения, че в незаконната дейност са въвлечени стотици спортисти, в това число и футболисти на Реал Мадрид и Барселона.

Процесът ще продължи до края на март, но ако няма преки доказателства е малко вероятно да бъде осъден някой, който е злоупотребил през изминалите години.

 

129