Прекратиха първенството в Македония заради етнически конфликт


Н. Гавазов

Футболната федерация на Македония взе решение да преустанови провеждането на първенството на страната заради високата опасност от възникване на сблъсъци на етническа основа. Мачовете от първа и втора футболни дивизии в Македония бяха отложени за неопределен срок заради етническите сблъсъци в страната.

За неопределен срок бе отложено дербито между Шкендия и лидера в класирането Вардар Скопие, а впоследствие бе взето решение и за временно прекратяване на първенството. Първоначално на Шкендия и другите два тима от Тетово - Ренова и Тетекс, бе наредено да играят домакинските си мачове на неутрален терен. Впоследствие обаче вътрешното министерство стигна до извода, че безопасността на футболистите и зрителите не може да бъде гарантирана.

Както е известно, напоследък сблъсъците на етническа основа в Македония доста зачестиха, пренасяйки се и във футболната сфера. Двама фенове на шампиона Шкендия Тетово в неделя нападнаха група македонски ученици и намушкаха с нож полицая, опитал се да ги разтърве. Нападателите са задържани за 30 дни.

 

116