Гигс загуби делото срещу The Sun


Н. Гавазов

Съдът отклони иска на полузащитника на Манчестър Юнайтед Райън Гигс към таблоида The Sun, съобщи Eurosport. Както е известно, в края на април 2011 година изданието публикува материал за това, че играч от Висшата лига на Англия е имал шестмесечна извънбрачна връзка с уелски модел и звезда на реалити шоу, а по-късно спомена и името на дамата - Имоджен Томас.

Гигс очевидно е разбрал за какво става дума и веднага предприе съдебни мерки да не позволи името му да излезе в пресата. Съдът защити играча, но по-късно потребител на Twitter изнесе информацията, че футболистът, който се е забъркал в историята с Томас е именно Гигс, а информацията се разпространи светкавично в Мрежата, както и от световните медии.

В края на май Sunday Herald публикува снимка на Гигс, заявявайки че няма никакъв смисъл да се спазва съдебна заповед за защита на информация, която всеки човек може спокойно да намери в интернет.

Забраната обаче не беше свалена и остана в сила до 21 февруари 2012 година, когато самият Гигс реши да заведе дело срещу The Sun с намерението да бъде компенсиран за нанесени морални вреди от използването на лична информация.

Адвокатът на играча настояваше, че вестникът е нарушил един от пунктовете на Европейската конвенция за защита правата на човека, докато от The Sun контрираха, че не носят отговорност за това, което е последвало след излизането на материала.

В петък съдът взе решение да отклони иска на Гигс, оправдавайки по този начин изданието и създавайки прецедент с публикуването на информации относно личния живот на звездите в интернет пространството.

158