Погба бил готов да плати на изнудвачите


Н. Гавазов

Пол Погба свидетелства по дело за изнудване на брат си.

Преди това френският национал заяви, че е жертва на изнудване и заплахи от организирана банда. Съобщаваше се, че братът на футболиста Матиа Погба, който е част от тази престъпна група е поискал около 13 милиона евро от Пол чрез изнудване.

Матиа бее задържан и обвинен в изнудване като част от организирана банда и престъпен заговор. Четирима други заподозрени, на възраст между 27 и 36 години, също бяха обвинени и задържани в очакване на процеса. Полицията постави охрана на Пол заради заплахите.

И така, Погба съобщи, че на 19 март 2022 г., когато е бил на разположение на националния отбор, неговите приятели от детството Адама К. и братята Рушдан и Мачикур К. са го завели в апартамент, разположен близо до хотела, в който е живял. Там футболистът е бил принуден да изключи и да даде телефона си.

В апартамента е имало двама въоръжени мъже с качулки. Рушдан К. наредил на Пол да им плати 13 милиона евро, включително 3 милиона в брой, за защитата, която мъжете, както се твърди, са му осигурявали в продължение на много години.

"Бях уплашен. Двамата отново насочиха оръжията си към мен. Тъй като ме държаха под прицела, им казах, че ще платя. Викаха: "Млъкни, гледай надолу“.

Единият от двамата мъже с качулки каза нещо в ухото на Рушдан. Когато момчетата с качулки си тръгнаха, Рушдан ми каза, че трябва да им платя или всички сме в опасност.

Рушдан каза, че случилото се е нормално, когато си известен футболист. Но ще трябва да платя, защото той гарантира за мен“, съобщи Погба пред разследващите.

Първоначално Пол е искал да плати на изнудвачите цялата сума, но банката отхвърля тази операция поради подозрителния й характер.

След допълнителен натиск през пролетта, играчът се съгласил да предаде €100 000 в брой на Бубакар С. от Манчестър. Пол също призна, че е подписал документ, който го задължава да инвестира в криптовалута за по-нататъшно прехвърляне на средства към изнудвачите.

След това Погба поиска от италианската си банка да прехвърли 13 милиона евро по сметката му в Дубай, възнамерявайки впоследствие да прехвърли парите по сметката на Адам К. в ОАЕ. После промени решението си.

И петимата обвиняеми твърдят, че са били притискани и заплашвани от "втора група" изнудвачи. Така Бубакар С. заявява, че е бил заплашван от трима мъже с качулки в Сена и Марна. Неговият адвокат Ромен Буле описа клиента си в това отношение: "Той е жертва, като Пол Погба, защото е бил заплашван, бил е манипулиран и е паднал в капан".

Колата на друг заподозрян - Мамаду М., бе запалена в средата на юли в района на Париж. Матиа Погба също така твърди, че в края на юли няколко мъже са заплашвали него и другите двама заподозрени.

На 10 август Рушдан К. е ранен в ръката. Неговият адвокат Дафне Пуглиези каза, че самият Рушдан е жертва. Той бе арестуван на 13 септември, когато се готвел да замине за Тунис.

Докато бе в ареста, Матиа Погба съобщи, че е публикувал видео в социалните медии в края на август, обещавайки да разобличи Пол, защото се страхувал от въоръжени мъже. Той заяви, че го е направил, "за да накара брат си да говори"

227