Създателят на Football Leaks ще бъде съден за 93 престъпления


Н. Гавазов

Португалецът Руи Пинто, който създаде платформата Football Leaks, ще бъде съден в Португалия за 93 престъпления от нелегитимен достъп, компютърни саботажи, нарушаване на кореспонденцията и опит за изнудване.

Наказателният съд в Лисабон реши в петък да го изправи пред магистратите, въпреки че се отказа от част от престъпленията, за които го обвиняваше прокуратурата (147).

По-конкретно "хакерът“ ще бъде преследван за шест престъпления за нелегитимен достъп, едно за компютърни саботажи, седемнадесет нарушения на кореспонденцията, 68 за неправилен достъп и едно за опит за изнудване.

Прокуратурата счита, че от началото на 2015 г. и до 16 януари 2019 г. Пинто се е сдобил с  "технически познания и адекватно оборудване, които са му позволили  достъп по неразрешен начин до компютърни системи на трети страни и различни електронни пощи".

През септември 2015 г. подсъдимият създаде уебсайта Football Leaks, след като събра и започна да публикува различни документи. Според прокуратурата, това е станало чрез неоторизиран достъп до компютърни системи на различни национални и международни организации.

Това включва спортни клубове от Португалия, Португалската футболна федерация, адвокатската кантора PLMJ и дори самата португалска прокуратура.

Според португалското публично министерство той е осъществил достъп и до компютрите на отговорните за инвестиционния фонд "Дойен спорт“ и с фиктивна самоличност се свързал с представител на компанията, за да поиска между 500 000 и един милион евро за заличаване на цялата информация, с която се бе сдобил след като проби системите за сигурност на фонда.  

Хакерът е бил подпомаган в действията си от адвокат Анибал ПИнто, който също ще бъде съден за престъпление за опит за изнудване.

31- годишният Руи Пинто бе арестуван в Унгария чрез европейска заповед за арест и предаден на португалските власти миналия март.

Изтичането на информацията предизвика няколко скандала, след които последваха дела за укриване на данъци в Португалия, Испания, Германия и Франция.

Също така станаха известни и подробности за извънсъдебното  споразумение между модела Катрин Майорга и футболиста Кристиано Роналдо по предполагаемо дело за нарушение, а също така се разбра, че всички служители в дома на Роналдо са подписали декларации за поверителност със срок от 100 години, с което трябва да се запазят  в тайна някои пикантни подробности от интимния живот на португалеца, включително оргии с мъже в Португалия и Испания.

Жертва на хакера стана и известният мениджър Жорже Мендеш, за когото се разбра, че чрез финансови схеми и офшорни компании е укривал доходи и данъци от португалските власти.

143