Марота: Футболът следва американския модел


Н. Гавазов

Президентът на Интер Бепе Марота говори за ситуацията с изграждането на нов стадион и сподели мислите си за бизнес компонента на съвременния футбол.

"Трябва да кажа, че анализът на Скарони (президентът на Милан) бе перфектен, аз съм напълно солидарен.

Бил съм свидетел на еволюцията на футбола, защото съм живял в този свят от много години: живял съм като модел на покровителство, а сега и на истинско предприемачество.

Паоло и аз представляваме големи инвестиционни фондове. Много уважавам Лотито (президент на Лацио) и Кайро (президент на Торино), но футболът следва американския модел.

Що се отнася до стадиона, той трябва да генерира постоянни приходи. Миналата година събрахме 80 милиона евро при това положение, представете си колко ще бъде с модерен стадион.

Милан и аз увеличихме приходите си през последните няколко години, но преди две години, достигайки до финала на Шампионска лига, направихме 100 милиона евро само в този турнир. Това са променливи и нестабилни доходи.

Темата на стадиона е свързана с бюрокрацията, която предизвиква недоверие у тези, които искат да инвестират. Стадионът не е местен, а национален феномен, така че този въпрос трябва да бъде разгледан от италианското министерство на инфраструктурата“, заяви Марота.

49