Джили: Интер трябва да бъде лишен от титлата


Н. Гавазов

Бившият президент на Ювентус Джовани Джили смята, че Интер трябва да бъде лишени от титлата през 2006 година, съобщава Sport Mediaset. Това изявление на 66-годишният Джили дойде само няколко часа, след като следователят от футболната федерация на Италия (FIGC) Стефано Палаци обвини Интер в участие в скандала „Калчополи", вследствие на който Ювентус бе лишен от две титли и изхвърлен в Серия В, а Скудетото от 2006 година бе присъдено на „нерадзурите".

„За мен е очевидно, че Интер поддържаше много близки контакти с хора, с които не трябваше да го прави. Ясно е, че Палаци е обвинител, но той беше такъв и през 2006 година и сегашните му действия не би трябвали да се различават от тогавашните. Това, което аз питам и това, което всеки трябва да си зададе е: защо тези документи не бяха на разположение на следователите тогава? Защо този, който занесе тези документи в Неаполския трибунал, не ги е предоставил на Федерацията през 2006 година", заявява Джовано Джили.

Както е известно, Палаци започна ново разследване по случая Калчополи, след като бяха открити редица нови подслушвани разговори. Следователят оповести заключението си в 72 страници (част от тази информация изтече в медиите), където твърди, че Интер и бившият президент на клуба Факети, са извършили спортни измами, свързани със съдийството.

„Помислете само, как беше съсипан един клуб - Ювентус бе изпратен в Серия В и се наложи да продава важни играчи, за да оцелее. Отделно от това, клубът бе сполетян от тежки икономически загуби за около 100 милиона евро. Но не става въпрос само за пари. Наложи се Юве да бъде реконструиран изцяло и ето, че трудностите в момента са налице. Винаги съм казвал, че титлата на Интер трябва да бъде отменена. По онова време решенията се взеха прибързано, а тогавашния шеф на FIGC Гуиди Роси бе съветван лошо от някои хора", допълва бившият президент на Ювентус.

 

83