Барселона ще вземе трите точки в дербито


Н. Гавазов

Барселона - Хирона

Стадион: "Олимпик Луис Компани", Барселона

Дата: 10.12.2023 г.

Час: 22:00

Съдия: Исидоро Диас де Мера

"Олимпик Луис Компани" ще бъде домакин на "гвоздея" от програмата на 16-я кръг на Ла Лига в неделя вечерта, като каталунските съперници Барселона и Хирона ще се изправят един срещу друг. Това няма да е само дерби на Каталуния, а и среща между два тима, които са в челната тройка на таблицата за класиране  - Хирона събра 38 точки от 15 мача, за да е втори в таблицата, докато Барселона заема трето място, на четири пункта зад опонентите си.

Със сигурност имаше натиск върху Барселона да постигне положителен резултат срещу Атлетико Мадрид в Ла Лига миналия уикенд и каталунците отговориха на това предизвикателство, побеждавайки съперника с 1:0, като по ирония на съдбата нападателят на Атлетико Жоао Фелиш отбеляза единствената гол на мача през първото полувреме.

Действащите шампиони могат да се похвалят с рекорд от 10 победи, четири равенства и едно поражение от 15-те си мача в лигата този сезон, което ги остави на трето място в таблицата с 34 точки, четири точки зад втория Хирона и на 5 от лидера Реал Мадрид.

Имаше критики към старши треньора Шави този сезон, но той успя да изведе отбора до плейофите в Шампионска лига, което означава, че сблъсъкът с Антверп в Белгия следващата седмица ще бъде мач без напрежение за "блаугранас".

Барселона ще се изправи срещу Хирона, Валенсия и Алмерия в трите си мача в лигата преди зимната пауза и просто няма как да се омаловажава важността на мача в неделя, тъй като шампионите няма да искат да изостават повече от първите два в ключовия етап от кампанията.

Домакините са непобедени в седемте си предишни мача с Хирона, като спечелиха пет пъти през този период.

Формата на Хирона през този сезон е забележителна, като може да се похвали със статистика от 12 победи, две равенства и едно поражение от 15-те си мача в лигата, за да събере 38 точки, което осигури на тима второ място след Реал Мадрид.

Отборът на Мичел има най-добрата атака в лигата този сезон, отбелязвайки 34 гола, шест повече от Барселона, но те получиха 18 попадения, което е най-много в топ 8.

Хирона завърши наравно 1:1 с Атлетик Билбао в Ла Лига в края на ноември, но се върна впечатляващо миналия уикенд, записвайки победа с 2:1 над Валенсия, докато победиха Ориуела с 5-2 в Купата на Краля в четвъртък, за да си осигурят място в следващия кръг на състезанието.

Вратарят на Барселона Марк-Андре тер Щеген беше принуден да се подложи на операция на проблем с гърба, което означава, че Инаки Пеня отново ще застане между гредите този уикенд.

Гави отсъства дълго време поради сериозна контузия на коляното, докато Иниго Мартинес има проблем с подколянното сухожилие, което ще го изключи до началото на 2024 г.

Рафиня трябва да запази мястото си в атаката заедно с Роберт Левандовски и Фелиш, въпреки натиска от Ламине Ямал и Феран Торес .

Що се отнася до Хирона, Янгел Ерера, Джоел Рока и Тони Вила определено отсъстват от мача поради контузия, докато Борха Гарсия и Рикард Артеро са под съмнение.

Има всички предпоставки за завладяващ мач и очакваме драма в неделя вечер. Хирона показа своите качества през този сезон с поредица от отлични представяния, но Барселона е фаворит и очакваме шампионите да проправят път към трите точки.

Прогноза: Барселона  - Хирона 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <

Стартови състави

Хирона (Мичел)
 
Газанига
   
Гарсия
Лопес
Блинд
Циганков
Коуто
Гарсия
Гутиерес
Мартин
Добвик
Сивио
Фелиш
Левандовски
Рафиня
Педри
Гюндоган
Де Йонг
Кансело
Кристенсен
Араухо
Кунде
   
Пеня
 
Барселона (Шави)

Прогноза: Барселона - Хирона 2:1

290