Бенитес пред завръщане в Испания


Н. Гавазов

Бившият треньор на Личърпул и Интер, Рафаел Бенитес е пред завръщане в Испания, твърди Daily Mail от тази сутрин. Според информацията, испанският специалист има възможността да се завърне в родната си страна, където е фаворит за поста старши-треньор на Атлетико Мадрид. Сегашният наставник на отбора Кике Санчес Флорес най-вероятно няма да продължи работата си при „дюшекчиите", след като на практика загуби всички шансове да класира отбора в зоната, даваща право на участие в Шампионската лига догодина.

Флорес се присъедини към Атлетико през 2009 година, заменяйки Абел Ресино в момент, когато столичани се намираха в зоната на изпадащите и под неговото ръководство испанците спечелиха Лига Европа, побеждавайки миналата година английския Фулъм с 2:1. Въпреки това, очакванията са Флорес да напусне „дюшекчиите", след като специалистът явно изчерпа своя потенциал.

Рафаел Бенитес започва своята треньорска кариера в юношеските формации на Реал Мадрид, а последно води Интер, където се задържа само 6 месеца, но спечели Суперкупата на Италия и Световното клубно първенство. Испанският мениджър е бил треньор на Валенсия в периода 2001-2004 година и с „прилепите" успя да спечели на два пъти Ла Лига и веднъж Купата на УЕФА. Върхът в неговата треньорска кариера е, когато начело на Ливърпул спечели Шампионската Лига през 2005 година. Други значими постижения са спечелването на ФА Къп, Купата на Англия и Суперкупата на Европа.

 

166