Барса: Отказът от Суперлигата може да стане историческа грешка


Н. Гавазов

Барселона,  която щеше да стане един от основателите на проваления проект на Европейската Суперлига, направи официално изявление по повод планираното участие в турнира.

"Барселона споделя мнението на повечето водещи европейски клубове, че футболът се нуждае от структурни реформи, за да осигури финансова устойчивост и жизненост и да повиши зрелищността за феновете.

В този контекст Бордът на директорите на Барселона спешно реши да участва в Суперлигата като клуб-основател на състезанието. Целта на турнира бе да подобри качеството и привлекателността на шоуто, предлагано на публиката.

Решението бе взето с убеждението, че предполагаем отказ от участие в тази инициатива в качеството на клуб-основател на съревнованието би било историческа грешка. Като световен еталонен спортен клуб, ние поддържаме призванието на ръководството на клуба, което е неразделна част от идентичността на организацията и спортния и социален дух на организацията.

Предвид социалната реакция, породена от гореспоменатата инициатива, не може да се отрече, че Барселона разбира необходимостта от много по-задълбочен анализ на причините за тази реакция. Това упражнение по задълбочен анализ отнема време и необходимото спокойствие, за да не се предприемат прибързани действия.

Считаме също толкова важно да отбележим обективния факт, че съдът на ООН вече е предоставил исканата спешна правна защита, като по този начин потвърждава легитимността на инициативата на клубовете-основатели на проекта Суперлига. Поради това клубът счита за неуместно необходимият процес на размисъл и дебат да се извършва под критериите на неоправдан натиск и сплашване.

Въпреки факта, че Барселона добре осъзнава важността и информационния интерес, породени от този проблем, както и необходимостта да се действа винаги с максимална прозрачност, Барселона винаги ще действа предпазливо и ще призовава за максимално разбиране, уважение и дори търпение към социалната страна на въпроса и обществено мнение", се казва в съобщение на пресслужбата на Барселона.

Напомняме, че до момента Реал Мадрид, Барселона и Ювентус не са обяви за оттеглянето си от Суперлигата.

290