France Football се извини на Иниеста


Н. Гавазов

Изданието France Football поднесе извиненията си към полузащитника на Барселона Андрес Иниеста за това, че нито един път в кариерата си не е удостояван с наградата "Златната топка", която списанието ежегодно връчва за най-добър футболист за календарната година.

Напомняме, че наградата се връчва от 1956 година, на основаната на гласуване от страна на спортни журналисти, но в периода 2010-2015 година бе сключено спорно споразумение с ФИФА, което предизвика много полемики сред футболната общественост за манипулации при определяне на най-добрия футболист и лансирането на Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Спадът в рейтинга на популярната някога награда и спорните моменти при определянето на победителите принуди Борда на France Football  да се откаже от подновяване на споразумението с ФИФА и връщането на наградата към първоначалния и вариант.  

Най-новият брой на France Football  излезе със статия на главния редактор на списанието Паскал Фере, който поднесе извинението си към Андрес Иниеста, за това, че футболистът никога в кариерата си не е удостояван с наградата. Материалът на Паскал е озаглавен "Извинявай, Андрес".

"Това, което следва, не е редакционен текст. От самото начало стана ясно, че трябва да избягваме всякакви недоразумения. Това е акт на лоялност. Миналата събота, по повод Купата на Краля, г-н Иниеста изигра последния финал с неговия клуб много преди да формализира заминаването си за Китай. Все още има няколко мача преди края на този сезон, включително и тези от Световното първенство, в които ще може да се насладим на вълшебната игра на един от най-добрите футболисти за всички времена. Не е един играч, той е играчът, който заслужава уважение дори и от най-големите си съперници.

Няма думи, които да могат да опишат нашето възхищение от този великолепен  футболист. От 15-годишен той се опитва да опрости всичко в играта и го прави великолепно. В него няма никаква арогантност. Той е джентълмен от най-висока класа. Без него Меси вероятно щеше да се умори от Барселона. С него Барселона успя да разруши всички възможни несгоди. Интуитивен, умел, непреклонен, г-н Иниеста показа, че мозъкът е несъмнено основният мускул на шампиона. Талантът му е невероятен и несъизмерим. Алтруизмът го лиши от спечелването на "Златната топка“, която му избяга през 2010 година (второ място) и през 2012 година (трето място). Той със сигурност е сред големите отсъстващи в списъка на победителите на "Златната топка“. Това е болезнено", се казва в материала.

174