Анонс на 1-ви кръг на Бундеслигата


Н. Атанасов

Борусия Мьонхенгладбах – Байер Леверкузен
Дата: 23.08.2024 г.
Час: 21:30

Борусия Мьонхенгладбах ще се стреми максимално бързо да заправи последния сезон, който можеше да се превърне в истински кошмар за някогашния футболен гранд. В него "жребчетата“ се спасиха на косъм от изпадане, като завършиха на 14-та позиция в крайното класиране. Въпреки посредствената кампания, от ръководството на Гладбах гласуваха доверие на треньора Херардо Сеоане, който сега ще трябва да го оправдае.

Байер Леверкузен напълно заслужено спечели историческа първа титла в клубната витрина. "Аспирините“ изумиха не само Германия, но целия футболен свят, след като направиха серия от 51 поредни мача без загуба. Играчите на Чаби Алонсо финишираха с актив от 90 точки, с цели 17 повече от Щутгарт. Освен това, Байер спечели требъл, като вдигна Купата на Германия и Суперкупата на страната. Единственият двубой, който "аспирините“ загубиха, беше финалът в Лига Европа срещу Аталанта. Леверкузен вдигна толкова високо летвата, че сега ще има нелеката задача да я задържи. Радостните новини са, че ядрото в състава се запази, като дори бе подсилено с Мартин Терие и Жанюел Белосян от Рен и Алейш Гарсия от Жирона. Жложек и Азмун напуснаха.

Прогноза: Борусия Мьонхенгладбах – Байер Леверкузен 1:2


Аугсбург – Вердер Бремен
Дата: 24.08.2024 г.
Час: 16:30

Аугсбург финишира на 11-то място в крайното класиране през изминалия сезон, като сега отборът от едноименния град се цели в по-предни позиции, които отново биха му позволили да се завърне обратно в европейските клубни турнири. До момента баварците са сравнително активни в окомплектоването на боеспособен състав, който да се представи по-добре, въпреки че звездата на тима Демирович беше продаден на Щутгарт.

Вердер Бремен се бори, но в крайна сметка не успя да надскочи себе си и да се класира за европейските клубни турнири. Северняците завършиха на 8-мо място, с равен точков актив със сензацията Хайденхайм, но само един гол по-лоша разлика. Очакванията са "бременските музиканти“ също да демонстрират идентичен стил, като този от предходната кампания.

Прогноза: Аугсбург – Вердер Бремен 1:1


Фрайбург – Щутгарт
Дата: 24.08.2024 г.
Час: 16:30

Последният сезон за Фрайбург беше по-лош на фона на предходните, в които южняците неизменно се класираха за европейските клубни турнири. Фрайбург завърши 10-ти, а след 13 години начело на тима, Кристиан Щрайх напусна. Новият треньор Юлиан Шустер ще трябва да държи високо нивото, но това няма да е лесно, въпреки че Фрайбург ще може да е изцяло съсредоточен върху изявите си на домашната сцена.

Щутгарт беше една от приятните изненади на последния сезон, в който "швабите“ напълно заслужено се окичиха със сребърните медали и изпревариха гранда Байерн Мюнхен. Напълно очаквано силните изяви на футболистите на Щутгарт не останаха извън полезрението на грандовете, като Гираси и Антон преминаха в Борусия Дортмунд, а Ито пое към Байерн. Ундав беше привлечен за постоянно, а Демирович и Льовелинг акостираха в Щутгарт.

Прогноза: Вердер Бремен – Щутгарт 0:2


Хофенхайм – Холщайн Кил
Дата: 24.08.2024 г.
Час: 16:30

Хофенхайм изпълни целта си през изминалия сезон, като завърши на 7-мо място в крайното класиране и по този начин си гарантира участие в Лига Европа. Играчите на Пелегрино Матарацо ще трябва да надскочат себе си, ако искат отново да се завърнат в Шампионската лига, колкото и трудно да е. Хофе се раздели с голямата си звезда Максимилиан Бейер, който пое към Борусия Дортмунд.

Холщайн Кил е 58-ят участник в елитната Бундеслига. Промоцията стана факт благодарение на класирането на отбора в елитната дивизия от втория ешелон, където северняците завършиха на 2-ро място. Сега "сините“ ще трябва да направят по-трудното – да успеят да се утвърдят в елита, където конкуренцията ще е много голяма.

Прогноза: Хофенхайм – Холщайн Кил 3:1


Майнц 05 – Унион Берлин
Дата: 24.08.2024 г.
Час: 16:30

Майнц 05 също преживя турбулентен последен сезон, в който "червените“ бяха и в зоната на изпадащите, но след назначаването на Бо Хенриксен начело на отбора – нещата потръгнаха. Майнц направи много силен рейд в заключителната фаза на кампанията и в крайна сметка завърши 13-то място в подреждането, на две точки от опасната зона. През лятото тимът прибра 30 млн. евро от перспективния Груда, който пое към Брайтън, но основната част от състава последния сезон се запази.

Историческото първо участие в групите на Шампионската лига на Унион през последния сезон изигра лоша шега на столичния клуб, който откровено се срина в първенството. "Железните“ прекараха цялата кампания в близост до зоната на изпадащите, като се спасиха единствено благодарение на по-добрата си голова разлика спрямо Бохум и завършиха 15-ти в класирането. Новият треньор на берлинчани е бившият наставник на Майнц Бо Свенсон, а с него другите новия са Роте, Бенеш и Кверефелд.

Прогноза: Майнц 05 – Унион Берлин 2:2


РБ Лайпциг – Бохум
Дата: 24.08.2024 г.
Час: 16:30

РБ Лайпциг се утвърди сред водещите отбори в Бундеслигата. Клубът разполага с едни от най-перспективните и боеспособни състави в първенството, като е редовен участник в европейските клубни турнири. През последната кампания "червените бикове“ завършиха 4-ти и отново ще участват в Шампионската лига. Въпреки че с отбора се раздели Дани Олмо, който премина в Барселона, новите в Лайпциг са Нуса, Уедраого и Вандервоордт, които със сигурност дълго са следени от опитните скаути на тима.

Бохум свикна да се измъква на косъм от изпадане в последните кръгове. През сезон 2022/23 рурци финишираха на спасителното 15-то място, но през последната кампания "сините“ трябваше да играят бараж за оставането си в елитната дивизия срещу Фортуна Дюселдорф. На баража Бохум сътвори един от най-паметните обрати и след като загуби първия мач с 0:3 у дома, рурският тим стигна до същия резултат в реванша, като всичко се реши след изпълнение на дузпи. Всички входящи трансфери в Бохум до момента са свободни, а начело на отбора застана Петер Цайдлер.

Прогноза: РБ Лайпциг – Бохум 3:0


Борусия Дортмунд – Айнтрахт Франкфурт
Дата: 24.08.2024 г.
Час: 19:30

Борусия Дортмунд не успя да стъпи отново на футболния трон в Европа, където "жълто-черните“ загубиха финала от Реал Мадрид. Въпреки това вестфалци си гарантираха участие в груповата фаза на най-престижния турнири благодарение на допълнителната пета квота за Германия. През лятото в Дортмунд беше интересно, като Един Терзич на пусна, както и звездата в нападението Никлас Фюлкруг, който пое към Уест Хем. Опитният Матс Хумелс също се раздели с BVB, а наемите на Санчо и Маатсен изтекоха. Новите в Дортмунд са Бейер, Антон, Гираси и Крос, както и наставникът в лицето на Нури Шахин.

Айнтрахт не успя да надскочи себе си и в крайна сметка "орлите“ завършиха на 6-то място в крайното класиране. Успокоителното за хората на Дино Топмьолер е, че ще участват в Лига Европа, като със сигурност Айнтрахт ще иска да надгради през настоящия сезон. Стожерът в отбраната Пачо напусна към ПСЖ, но пък Екитике, Узун, Листеш и Теате подсилиха редиците на "орлите“.

Прогноза: Борусия Дортмунд – Айнтрахт Франкфурт 2:1


Санкт Паули – Хайденхайм
Дата: 25.08.2024 г.
Час: 18:30

След повече от десетилетие в долната дивизия Санкт Паули отново е в елита на германския клубен футбол. Северняците спечелиха Втора Бундеслига, но сега не си правят излишни илюзии, че сезонът ще е лек още повече, че треньорът Фабиан Хюрцелер напусна, за да поеме Брайтън. Сега начело на "пиратите“ е Александър Блесин. Водещият голмайстор на Санкт Паули Марсел Хартел пое отвъд Океана, за да се присъедини към Сейнт Луис.

Хайденхайм беше една от най-приятните изненади в Бундеслигата. Клубът от едноименния град, който през последния сезон беше със статут на абсолютен новак, не само, че впечатли, но и успя да се класира за европейските клубни турнири, завършвайки на 8-мо място в колоната. Това обаче може да изиграе лоша шега за Хайденхайм, който със сигурност не е свикнал да играе в такъв сгъстен цикъл.

Прогноза: Санкт Паули – Хайденхайм 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
32