Испания няма да прояви снизхождение към Албания


Н. Гавазов

Албания - Испания

Стадион: "Дюселдорф", Дюселдорф

Дата: 24.06.2024 г.

Час: 22:00

Съдия: Глен Ниберг (Швеция)

Испания, която спечели група B на Евро 2024, се изправя срещу отбора на Албания, който все още се бори за осминафиналите на турнира.

Ла Роха победи действащия шампион Италия с 1:0, за да си осигури място в плейофите, докато отборът на Силвиньо в момента е трети благодарение на драматичен обрат при равенство 2:2 с Хърватия.

Полузащитникът на Албания Клаус Гясула бе в центъра на събитията в срещата с Хърватия, вкарвайки много нещастен автогол след по-ранни попадения на Казим Лачи и Андрей Крамарич.

Отклонението на Гясула в собствената му врата дойде само четири минути след влизането му от пейката, но 34-годишният футболист поправи грешката си с точен удар в 95-та минута, буквално в последната албанска атака.  Ако Гясула не бе компенсирал грешката си, Албания щеше да опакова куфарите си и да се готви да напусне хотела си, но сега отборът на Силвиньо, който е на трето място, остава с шанс за първо участие в плейофите на голям турнир.

От друга страна, албанците могат да станат първият отбор, отбелязал гол в първите си три мача на Евро и да не спечели нито един от тях.

Като цяло ситуацията в "групата на смъртта" е много интересна -  Албания ще завърши втора, ако успее да шокира испанците, а Хърватия победи Италия с най-малко два гола разлика и се класира за осминафиналите като една от четирите най-добрите трети класирани тимове.

Разбира се, подобни сценарии на първо място зависят от това "червено-черните" да направят това, което нито Хърватия, нито Италия успяха да направят на настоящия турнир досега.

 Пет дни след грандиозния успех с 3:0 над Хърватия, Испания успя да повали и Италия. До успеха се стигна благодарение на Рикардо Калафиори, който изпрати топката в собствената си мрежа в 55-те изиграни минути, а това  гарантира преминаването на Испания в следващ кръг като победител в групата.

С шест натрупани точки, четири отбелязани гола и нула допуснати, Испания вече подчерта статута си на сериозен претендент за континентална слава.

Оглавявайки група B, отборът на Де ла Фуенте ще трябва да се изправи в осминафиналите само срещу един от най-добрите трети класирани тимове от групи A, D, E или F, което увеличава шансовете на "Ла Роха" да стигне без напрежение до четвъртфиналите.

Мирлинд Даку от Албания е наказан със забрана за два мача за неспортсменско поведение. Футболистът взе  мегафон след мача с Хърватия и отправи обиди към Северна Македония и Сърбия, което не остана незабелязано от УЕФА. "Орлите" нямат други кадрови проблеми, което означава, че Силвиньо ще започне с най-доброто.

Селекционерът на Испания Де ла Фуенте от своя страна потвърди, че предстоят промени за мача в понеделник, като едната е свързана с Родри, който трябва да изтърпи наказание поради това, че получи два жълти картона.

Двама играчи, които може би са залагали на титуляри в двата края на терена – централният защитник Начо и крилото Айозе Перес – също са аут съответно поради проблеми с мускулите и сухожилията и босът на Роха със сигурност няма нужда да поема ненужни рискове в Дюселдорф.

Хората на Силвиньо могат да се гордеят с играта си срещу Хърватия и Италия, но дори вторият състав на "Ла Роха" е достатъчно силен, за да бъде фаворит срещу албанците.

Към момента Испания има  100% успеваемост срещу Албания, спечелвайки всичките осем от предишните си мачове. Погромът с 9:0 в квалификация за Евро 1992 все още е най-тежкото поражение на албанците в историята на техния мъжки отбор. Предположенията са, че тази тенденция ще се запази и Испания ще победи Албания.

Прогноза: Албания – Испания 0:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <

Стартови състави

Испания (Луис де ла Фуенте)
 
Рая
   
Навас
Вивиан
Лапорт
Грималдо
Мерино
Зубименди
Баена
Торес
Хоселу
Оярсабал
Манадж
Байрами
Лачи
Асани
Рамадани
Аслани
Митадж
Джимсити
Айети
Хисай
   
Стракоша
 
Албания (Силвиньо)

Прогноза: Албания - Испания 0:2

283