Федерацията на Северна Македония поиска наказание за Дaку


Н. Гавазов

Футболната федерация на Северна Македония излезе с изявление относно ситуацията с албанския футболист Мирлинд Даку. По-рано в социалните мрежи се появи клип с лошо качество, на който играчът скандира обидни думи срещу северномакедонците след мача от 2-ия кръг на груповата фаза на Европейското първенство по футбол с националния отбор на Хърватия (2:2).

"Изразяваме дълбоката си загриженост и недвусмислено осъждане на националистическите викове на представителя на Албания Мирлинд Даку, насочени срещу македонската държава, след вчерашния мач между Хърватия и Албания на Европейското първенство.

Това поведение е неприемливо и противоречи на основните ценности на спортсменството и взаимното уважение, които футболът насърчава. Спортът, особено футболът, е основата за запазване на хората от различни националности и среда на сътрудничество и уважение. Националистическата реторика обаче подкопава тези принципи, подхранвайки разделенията и враждебността между феновете и обществеността.

Принципите на политическия неутралитет са заложени в правилниците на международни асоциации като ФИФА и УЕФА. Македонската футболна федерация ще изпрати официално писмо до УЕФА относно това скандално поведение.

Призоваваме албанския футболист Мирлинд Дака да се извини публично за поведението си, като признае вредата, която е причинил. Ние също така призоваваме съответните агенции да разследват този инцидент и да предприемат подходящи дисциплинарни мерки за укрепване на стандартите на поведение, очаквани от всички спортисти.

Нашият ангажимент за насърчаване на единството, уважението и честната игра в спорта остава от първостепенно значение“, се казва в изявлението.

270