Сърбите поискаха наказание за албански и хърватски фенове


Н. Гавазов

Сръбският национален отбор заплаши да се оттегли от Евро 2024 , ако Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) не накаже феновете на националните отбори на Албания и Хърватия за нецензурни скандирания. Това съобщи генералният секретар на Сръбския футболен съюз Йован Шурбатович .

"Първо искам да благодаря на нашите фенове за подкрепата им срещу Англия и се надявам да победим Словения.    Случилото се е скандал и ще поискаме от УЕФА санкции, дори с цената на отказ да продължи състезанието. Сигурни сме, че те ще бъдат наказани, защото вече са се отзовали на апела ни за отстраняване от първенството на т.нар. журналист от Албания.

    Ще поискаме от УЕФА да накаже федерацията и на двата отбора. Не искаме да участваме в това, но ако УЕФА не ги накаже, ще помислим какви действия да предприемем“, заяви Шурбатович.

Напомняме, че по време на срещата между Албания и Хърватия, феновете на двата тима крещяха "Убий, убий, убий сърбите".

Антагонизмът между албанци и хървати от една страна и сърбите от друга е исторически свързан с войната за независимост на Хърватия в началото на 90-те години на миналия век, войната за независимост на Косово, както и с геноцида в Сребреница от 1995 г., когато сръбски войници избиват над 8000 мюсюлмани, сред които има жени и деца.  

121