Идеята на ЦСКА за Балканска лига подкрепена от Източна Европа


В. Мухарски

Днешната дискусионна среща за проблемите на футбола в Източно-европейския регион завърши с 5 решения, съобщи официалният сайт на организаторите от ЦСКА. Всички участници в софийската среща твърдо подкрепят идеята за учредяване на регионален турнир, който ще повиши качеството на футбола в държавите, участнички от региона и ще привлече повече интерес от страната на публиката към футбола, като освен това ще направи клубовете финансово по-силни, същевременно предоставяйки бъдещи възможности.

На срещата е учреден Инициативен комитет със задачата да извърши проучване на възможностите за реализация на идеята, да представи бъдещите перспективи пред спорта и да установи връзка с потенциални спонсори. Днес бе решено следващата среща на работната група да бъде на 15.12.2011 година.

ЦСКА ще представя България в Инициативния комитет на Балканската лига. Вече станаха ясни представителите на три от държавите, чийто клубове са поканени да участват в новия турнир. Те вече са утвърдени на срещата на клубовете от Източна Европа в София. Сръбският Цървена Звезда ще е представляван от Владан Лукич, а румънският Динамо - от генералния мениджър на клуба.

Украйнската фуболна федерация изпрати свой представител в София, но ще изчаква отговорите на отборите в страната. Криля Советов потвърди, че ще участва в Лигата, макар да няма представител. Турция чака човек на Бурсаспор да се появи на сбирката, а с Гърция Инициативният комитет на Балканската лига ще води отделни разговори и гърците ще изберат свои представители.

"Инициативният комитет е отворен и към него могат да се присъединяват още желаещи", заяви днес босът на ЦСКА Димитър Борисов на срещата. "Армейците" предложиха и представител на българската ПФЛ да се включи в комитета. От румънска страна има предложение за турнира да бъдат поканени отбори от Молдова и Кипър. Сърбия предложи по-рано днес, на 26 ноември, веднага след дербито Цървена Звезда – Партизан да има междинна среща между клубовете. Тогава ще се предложи суров вариант на целия проект. През това време ще се търси генерален спонсор на турнира.

Шефът на ЦСКА Димитър Борисов заяви, че може да се копира модела на Лига Европа, а не да се търси нова сложна формула за формата на турнира. Босът на ЦСКА предложи България да поеме юридическата страна на въпроса, Сърбия - спортната, а останалата дейност по организиране на спонсорство и контакти да поделят всички други отбори, които взимат участие.

Сръбският Партизан бе първият клуб, който официално отказа да прати свои хора в София. Последваха го Олимпиакос, АЕК, Галатасарай и Фенербахче. Мотивът е, че няма зелена светлина от УЕФА.

Протокол от днешната среща все пак ще бъде изпратен в централата на УЕФА. Грижа за това ще има ръководството на ЦСКА, което е и домакин на сбирката. Целта е европейската футболна централа да се запознае в детайли с идеята и евентуално да даде благословията си за създаването на подобен турнир.

Снимка: Официален сайт

138