Челси с голяма победа в Гърция


И. Ангелов

Челси постигна втора поредна победа в Лигата на конференциите на УЕФА след убедителен успех с 4:1 над Панатинайкос, който има само една победа в последните си 19 мача срещу английски отбори. Футболът обаче остана на заден план преди началото на мача, след като привържениците на Панатинайкос отдадоха почит на бившия защитник Джордж Балдок, който трагично загуби живота си по-рано този месец. Те издигнаха зелени карти с номер 32 – бившият номер на Балдок, преди минута мълчание да бъде спазена на стадиона.

Гръцкият тим започна силно, като Филип Йоргенсен направи страхотно спасяване с една ръка, за да избие удар с глава на Тин Йедвай след изпълнение на Филип Младенович. Моменти по-късно Азедин Унахи отправи опасен далечен удар, който мина на косъм от вратата.

Въпреки доброто начало, Челси поведе – донякъде против хода на играта – благодарение на Жоао Феликс. Португалецът реализира с прецизен удар в 22-ата минута, след като реагира бързо на подаването на Михаило Мудрик в наказателното поле за 1:0. Това беше деветият пореден мач навън, в който "сините" вкарват гол, като този удар на практика наруши ритъма на Панатинайкос след силното им начало. Отборът на Енцо Мареска имаше желание да нанесе още щети, като Бартоломей Драговски направи впечатляващо спасяване, за да избие далечен удар на Енцо Фернандес.

Челси удвои преднината си три минути след началото на второто полувреме, когато Мудрик отбеляза първия си гол за сезона с удар с глава, след перфектно центриране на Педро Нето от дясната страна за 2:0. Мачът на практика приключи седем минути по-късно с 3:0, когато Феликс отбеляза втория си гол след удар от границата на наказателното поле, който рикошира в Неманя Максимович и влезе в мрежата на Драговски.

Четвъртият гол дойде от дузпа в 59-ата минута, след като Даниел Манчини бе санкциониран за игра с ръка в наказателното поле. Кристофър Нкунку уверено реализира дузпата и продължи серията си да бележи във всеки европейски мач този сезон.

Въпреки това, Факундо Пелистри предотврати Челси да запази суха мрежа, след като отбеляза при бърза контраатака за домакините с подаване от Георгиос Вагианидис за 4:1 в 69-ата минута. Това беше слаба утеха за Панатинайкос, чиято серия от четири мача без загуба на домашна сцена приключи. Междувременно Челси сложи край на серията си от два мача без победа, като същевременно удължи историческата си непобедимост срещу гръцки отбори до седем мача.
 
 

180