Продължават арестите в Турция на заподозрени в черно тото


Н. Гавазов

Още 15 души бяха арестувани в Турция по подозрение за манипулиране на футболни срещи, съобщи АР. Така общият брой на задържаните нарасна на повече от 60 човека, след като в началото на седмицата други седем души бяха изпратени в затвора "Метрис" в Истанбул в очакване на процеса по скандала, който тресе футбола в южната ни съседка и заплашва шампиона Фенербахче да започне следващия сезон от по-долна дивизия.

Сред арестуваните са двама членове на ръководството на Фенербахче Шекип Мостуроглу и Илхан Ексиоглу, техническият директор на Ешкишехирспор Бюлент Югун, президентът на Сивасспор Мекнун Одякмаз, бившите президенти на Диарбекирспор и Гиресунспор, както и няколко футболисти. Малко по-късно съдът освободи петима от заподозрените.

Според турската прокуратура има доказателства за уреждането на поне 19 мача от първа и втора дивизия, но неофициални източници смятат, че тази бройка може да нарасне до над 50 двубоя.

Заповед за арест е издадена и за президента на Фенербахче Азиз Йълдъръм, но тя ще влезе в сила, след като той бъде изписан от болница, в която е приет заради проблеми със сърцето.

 

148