Сантош - най-силният клуб в Южна Америка!


Н. Гавазов

Във втория мач от Копа Либертадорес, Сантош успя да победи Пенярол с 2:1 и за трети път в своята история е най-добрият отбор в Южна Америка! И трите гола паднаха през втората част, като резултата бе открит от Неймар в 47-та минута след грешка в защитата на гостите. Второто попадение за домакините бе дело на Данило след контраатака на бразилците в средата на полувремето, а десет минути преди края на редовното време Дурал си отбеляза автогол след удар на Естояноф, с което разликата в резултата бе намалена, но до края на мача играчите на Сантош удържаха нещата и заслужено триумфираха.

Рано сутринта в бразилския град Сантош трябваше да се определи победителя в Копа Либертадорес. Местният едноименен отбор се срещна с Пенярол от уругвайската столица Монтевидео. В първата игра, преди седмица бе фиксирано нулево равенство, което даваше шансове и на двата тима. Наставникът на Пенярол Диего Агире пусна на терена от първите минути същия състав както преди седмица. Но неговият колега и опонент Маурисио Рамальо направи няколко замени и вместо Алекс Сандро, от първата минута във втората среща започна капитана Драсена, а вместо Пара - Пауло Енрике по-известен с прозвището Гансо.

Сантос от първата минута взе инициативата. Първият опасен момент в мача бе в четвъртата минута. Елано от пряк свободен удар изпрати топката в наказателното поле, а Драсена спечели битката на „втория етаж", но топката премина покрай гредата. Малко по-късно сам полузащитника проби и стреля от средна дистанция, но с хубав скок Соса спаси. Веднага след това Пауло изведе Неймар на чудесна голова позиция, но нападателят пропусна чудесната възможност да открие резултата. Пенярл постепенно изравни играта и започна да играе като равен с равен, но до опасни положения уругвайците не стигнаха, с изключение на един удар от страна на Мартинучо в 27-та минута. Минута преди края на първата част домакините изпуснаха отново да поведатв резултата, след като Едуардо стреля, топката се отклони от тялото на противников играч и попадна в Лео, който бе непокрит, но ударът на защитника се оказа несериозен и коженото кълбо прелетя покрай вратата.

Второто полувреме започна с дълго очакваният гол - първи за финалните четири полувремена на турнира. Арука взе топката в средата на терена и тръгна напред. По пътя, полузащитника комбинира с Пауло Енрике, като последният подаде ефектно с пета и изведе съотборника си пред наказателното поле, който не се поколеба да подаде на Неймар и последният намери мрежата на Соса с добре премерен удар, който изправи „Пакаембу" на крака.

Сега вече играчите на Пенярол трябваше да направят нещо, за да променят нещата на терена, но атаките им не доведоха до създаването на опасни моменти пред вратата на Рафаел, а бразилците започнаха да разчитат на контраатаки, при една от които завърши с втори гол във вратата на Соса: Пауло Енрике проби, след което подаде топката към Данило, последният преодоля Албина и изпрати топката в далечния ъгъл на вратата на Соса, с което хвърли в екстаз Пеле, който се намираше в централната ложа на „Пакаембу".

Уругвайците не смятаха да се предават и влезлият като резерва две минути по-рано футболист с български корени Фабиан Естояноф проби по десния фланг, стреля мощно, а Дурвал, който се опита да предотврати удара, изпрати топката в собствената си врата, за да бъде намален в 81-та резултата и по този начин интригата бе върната.

Сантош можеше да върне статуквото само след минутка, но Неймар и Енрике пропиляха стопроцентово положение за гол, при което пред вратата на Пенярол нямаше никой. В 90-та минута домакините можеха отново да направят разликата два гола, но Неймар прекали с пропуските си: бразилците отнеха топката и тръгнаха в контраатака, при която младият нападател бе изведен очи в очи със Соса, когото преодоля успешно, но ударът му попадна в гредата.През трите минути добавено време не се случи нищо особено и по такъв начин Сантош спечели Копа Либертадорес за първи път от 1963 година насам, с което се изравни със Сао Пауло, който също постигна три победи в турнира, а двата отбора са рекордьорите в Бразилия по победи в най-престижния клубен турнир в Южна Америка.

За Пенярол остава утехата, че е втори в тазгодишното издание на Копа Либертадорес и това, че е носител на шест трофея.

За Сантош обаче, празникът едва сега започва.

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



121