Вълнуващо равенство в Монтевидео (видео)


Н. Гавазов

В ранното утро на четвъртък в Монтевидео се състоя първият финален мач за Копа Либертадорес между Пенярол и Сантош. Преди старта, домакините устроиха истинско феерично шоу, което едва ли би могло да бъде позволено по европейските стадиони, но на трибуните на емблематичния стадион „Сентенарио" това се възприемаше за нещо нормално и дори Диего Форлан, който присъстваше в официалните ложи с удоволствие снимаше случващото се.

Домакините от самото начало се втурнаха в атака, но първия удар бе нанесен от гостите, коитоорганизираха красива атака и Зе Роберто от линията на наказателното поле стреля слабо, но Себастиан Соса улови топката. Неймар напомни за себе си в 20-та минута, когато падна виртуозно в наказателно поле, претендирайки за дузпа, за което получи веднага жълт картон, но малко след това, нападателят извърши впечатляващ рейд, който завърши с корнер и удар на Бруно Родриго.

В отговор, Гонсалес и Мортинучио от домакините организираха светкавична контраатака, в резултат на която двамата се оказаха срещу последния човек в отбраната на гостите, но първия вместо да подаде на съотборника си, се опита да подаде топката и загуби. Веднага след това Неймар стреля, но Соса спаси.

В края на полувремето Пенярол изпусна две стопроцентови положения за гол. Първо, след центриране в наказателното поле топката попадна в Гилерме Родригес, който бе непокрит, но защитника избърза със стрелбата, въпреки че имаше достатъчно време да разстреля вратата на Рафаел. Второто чисто положение бе пропиляно от Дарио Родригес, който бе изведен сам срещу вратаря на гостите, но топката прескочи не само бразилския страж, а и напречната греда на вратата му.

В началото на втората част бе ред на Сантош да пропилее стопроцентово положение за гол: Елано стреля от далечно разстояние, топката попадна в Данило, от когото се отклони към Зе Едуардо. Нападателят обработи веднага коженото кълбо и се оказа в позиция, от която нямаше как да не открие резултата. По някакво чудо обаче, Соса успя да избие в корнер, а от резервната скамейка на Сантош реагираха емоционално на пропуска.

Десет минути след началото на втората част Пенярол извърши смяна: Естояноф влезе в игра, заменяйки Миер, който игра безобразно слабо, а малко по-късно Пачеко замени Каруджо. Очевидно беше, че наставника на домакините се опитва да промени нещата на терена, които започваха да стават монотонни. Това не доведе до желания резултат, напротив - Сантош взе нещата под свой контрол и методично започна да притиска отбраната на своя противник, който разчиташе на контраатаката в своите действия, при една от които Мартинучио можеше да отбележи гол, но защитник на бразилския тим изби топката.

В последните двадесет минути играта се оживи, а Зе Едуардо продължи да показва, как трябва да се  пропиляват положения. Сандро проби по левия фланг и постави коженото кълбо на главата на своя нападател. Когато всички очакваха попадение, Зе Едуардо стреля встрани от вратата на Соса. Атаката на Пенярол отговори чрез Мартинучио, който от близко разстояние стреля, но Рафаел се намеси блестящо. Веднага след това Естояноф стреля и отново бразилския страж реагира блестящо. Комична ситуация се получи в самия край на двубоя, когато Пачеко преодоля защитник на гостите и нахлу изненадващо в наказателното поле, но тук му попречи неговия съотборник Оливейра, който реши да поеме отговорността за удара върху себе си, но изпълнението му беше жалко. Пет минути по-късно Неймар бе изведен отляво и проби в наказателното поле, но ударът му беше слаб и Соса спаси без особени усилия.

Четири минути преди края на редовното време, положението за страничния съдия стана страшно, след като асистен-арбитъра маркира засада на влезлия две минути по-рано Диего Алонсо, а главния рефер отмени гола на резервата. Протестите от страна на домакините не трогнаха човека в черно и в крайна сметка, попадението не бе признато. В интерес на истината, нападателят наистина се намираше зад последния човек в защитата на гостите.

В крайна сметка, при този резултат завърши първият финален мач за Копа Лиобертадорес. Нулевото равенство дава по-големи шансове за реванша на бразилския отбор, но битката за трофея остава отворена.

Пенярол (Монтевидео, Уругвай) - Сантош (Сантош, Бразилия) 0-0

Пенярол: Соса, Гилермо Родригес, Дарио Родригес, Гонзалес, Валдес, Агухар, Коруджо (Пачеко, 68), Миер (Естоянофф, 56), Фрейтас, Оливейра (Диего Алонсо, 82), Мартинучио.

Сантош: Рафаел, Бруно Родриго, Пара, Дурвал, Алекс Сандро, Елано (Алън Патрик, 79), Ароука, Адриано, Данило, Неймар, Зе Едуардо (Агуар,89).

Жълт картон: Мартинучио, 30; Коруджо, 65; Гонзалес, 76 - Неймар, 19; Арука, 60.

Съдия: Карлос Амарила (Парагвай).

16 юни. Стадион "Сентенарио" (Монтевидео, Уругвай), 72 609 зрители.

 

 

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



161