Англия бойкотира изборите за президент на ФИФА


Н. Гавазов

Президентът на Футболната асоциация на Англия Дейвид Бърнстейн заяви, че Англия няма намерение да участва в изборите за президент на ФИФА, които ще се състоят на 1 юни тази година, съобщава новината Reuters. Според агенцията, днес в своя офис на стадион „Уембли" ръководството на ФА се е събрало, за да обсъди своята позиция относно предстоящите избори за глава на световния футбол.

Както е известно, Англия и по-рано влизаше в конфликт с ръководството на ФИФА и по-специално със сегашният президент Сеп Блатер, но след изборите за страна-домакин на Световното първенство по футбол през 2018 година, отношенията охладняха окончателно. Англичаните, претендиращи за провеждането на турнира разчитаха на поддръжката на швейцареца, но при самото гласуване отпаднаха още във втория кръг, получавайки само два гласа, като единият бе от представителя на страната в изпълнителният комитет на ФИФА.

Спекулациите в пресата относно вихрещата се корупция в редовете на световната футболна централа продължават от доста дълго време, а миналата седмица бе тиражиран слуха, че за да получи Русия домакинството на Мондиал 2018, се е намесил корумпиран чиновник от ФИФА. В тази връзка, Бърнстейн заяви, че ФА не смята да разваля своите отношения с централата, но няма да участва в избора на президент.

"Решихме да не взимаме участие в този избор. Има много въпроси, които поставихме, но не получихме задоволителни отговори. Ценим отношенията с ФИФА и ще продължим да работим съвместно. Решението ни обаче не подлежи на преразглеждане", заяви Бърнстейн.

FUTBOL TV припомня, че единственият опонент на 75-годишният Сеп Блатер е катарецът Мохамед Бин Хамам, който е ръководител на Азиатската футболна конфедерация. По такъв начин, явно принудена да избира една от двете злини, Англия е решила да се откаже от избора си.

 

118