Полицията поиска дербито Селтик - Рейнджърс да не се играе повече в Глазгоу


Н. Гавазов

Висшето ръководство на шотландската полиция коментира дербито в сряда вечер между Селтик и Рейнджърс в рамките на осминафиналите за Купата на Шотландия, опредеяйки поведението на играчите, мениджърите и поведението на феновете „позорно". Представителите на реда също така предложиха Селтик и Рейндърс да се замислят над това, следващият мач между тях да бъде на празни трибуни или въобще да не се играе в Глазгоу, а някъде другаде.

Както съобщиха правоохранителните органи, миналата вечер, непосредствено преди сблъсъка, който завърши с минимална победа за Селтик 1:0, са проведени 34 ареста свързани с нарушение на реда и законодателството на религиозна основа.

За други задържани не се съобщава въпреки, че са извършени много арести, тъй като градът кипеше и вреше цяла вечер, а в няколко района на Глазгоу се наложи намесата на спецчастите. Предположенията са, че са арестувани много повече запалянковци, отколкото в деня за провеждане на предишния мач между двата отбора на 20 февруари. Тогава на „Селтик Парк" бяха задържани 16 човека, а зад пределите на стадиона над 250.

По време на двубоя в сряда двамата мениджъри на Селтик и Рейнджърс едва не се сбиха, а отделно от това, наставника на „детелините" влезе на няколко пъти в конфликт с противникови играчи, особено с нападателя Ел - Хаджи Диуф. От полицията обърнаха внимание също така на факта, че голяма част от зрителите са се намирали под алкохолно опиянение.

„Това, което се случи на терена, тръгна от улиците, пъбовете и домовете на цяла Шотландия. Ние видяхме поведение, което дори не може да бъде определено като позорно. Аз обаче гледам реалистично на нещата и обещавам, че втрои път няма да допуснем подобно нещо", заяви за BBC Radio Scotland председателят на Шотландската федерация на полицията Лес Грей.

„Клубовете нека да се замислят над това, да играят своите мачове извън пределите на Глазгоу или две-три срещи да проведат пред празни трибуни. Всички говорят, че дербито „Старата Фирма" е отлична реклама на шотландския футбол, но аз не видях никаква реклама в сряда вечер", допълва висшия полицай.

В същото време Щотландската футболна асоциация потвърди, че започва разследване на инцидентите и ще предприеме необходимите мерки да не се допуска повече подобно поведение.

 

115