Платини против насилието


Н. Гавазов

Хърватия получи предупреждение за изваждане на отборите и от участие в квалификациите за европейско първенство и евротурнирите, ако не реши проблема с футболното хулиганство, съобщава новината официалният сайт на УЕФА. По-рано подобен ултиматум бе поставен и на Сърбия, като двете страни имат срок до края на годината да предприемат конкретни стъпки за борбата с хулиганите.

Вчера босът на европейския футбол се срещна с президента на Сърбия Борис Тадич, а в отделна среща повдигна въпроса и пред хърватския държавен глава Иво Йосипович.

"Трябва да обърна внимание, че ако УЕФА не види положителни и ясни сигнали за конкретни мерки през тази календарна година, съществува сериозен риск за изваждането на националния и клубните отбори от турнирите на УЕФА. Трябва да видим ясно подобрение. Ако ли не - няма да се поколебаем да вземем твърди мерки", заяви Платини цитиран от Reuters.

"Насилието във футбола е основна наша грижа, което трябва да бъде неутрализирано незабавно. Виждам, че в Хърватия и Сърбия споделят нашите притеснения и искат да предприемат действия за решаването на проблема", добави французинът.

 

111