ФИФА: Нямаме планове за изменение на международния календар


Н. Гавазов

ФИФА няма намерение да прави промени в календара на държавните първенства. Това стана ясно от специалното изявление, което днес направиха от централата в Цюрих. Както е известно, напоследък в световната преса се появиха информации, според които ФИФА има намерение да направи глобални реформи в международния футболен календар

Дори немския Bild писа, че топ първенствата на Европа ще бъдат с цикъл април - октомври, който ще замести сегашния вариант за два полусезона от август до май.

Изданието твърди също така, че финалът на Шампионската лига ще се провежда през есента, а международните мачове на национални отбори - в шест седмици от началото на ноември. Това ще освободи месеците февруари и март за световни и европейски първенства. Промяната трябва да започне през 2015-а година, благодарение на което световното първенство в Катар седем години по-късно ще се проведе в европейската зима.

„Към даденият момент, ние нямаме конкретни планове по изменение на международния календар. Всяко предложение за преместване на Световното първенство през 2002 година от лятото през зимата трябва да отправи Футболната асоциация на Катар до изпълнителният комитет на ФИФА", се казва в изявлението.

 

164